Sport

A Besiktas ellen kevés hiányzott az Olaj-csodához

Az EuroChallenge sorozat debreceni elődöntőjében a Szolnok férfi-kosárlabdacsapata 64-60-ra kikapott a Besiktastól, így a bronzért játszhat.

Nem sikerült a bravúr a Szolnok kosárlabdacsapatának, pedig nagyon közel állt hozzá. A török Besiktas, amely nagyságrendekkel nagyobb költségvetéssel, és persze hatalmas rutinnal és remek játékoskerettel rendelkezik, kicsit félvállról vette az EuroChallenge Final Four első elődöntőjét, ezt pedig a Szolnoki Olaj kihasználhatta volna egy kosárszegény találkozón.

A debreceni Főnix Csarnokban nem a 3200 szolnoki drukkeren múlt az, hogy nem sikerült a bravúr, hanem azon, hogy a magyar csapat játékosai kevés lepattanót szereztek, támadásban nem jutottak elég tiszta dobóhelyzetig, a Besiktas jól védekezett, Báder Márton és Obie Trotter nem fogott ki jó napot (előbbi ziccereket hibázott, valamint az utolsónak vélt török támadásnál idő előtt szabálytalankodott, utóbbi pedig alig szerzett pontot), a törökök klasszisai pedig kíméletlenül kihasználták a mieink hiányosságait.

A hazai férfi kosárlabdában páratlan esemény a debreceni Final Four, így minden dicséretet megérdemel az Olaj szakmai vezetése, hogy elhozta hazánkba a tornát. Legutóbb 1955-ben ért el hasonló sikert magyar együttes, akkor a Budapest Honvéd jutott a BEK elődöntőjébe.

A Szolnoknak joggal lehet hiányérzete, de azt is láthatjuk, hogy az Erceg és Arroyo vezette törökök minden bizonnyal csak annyit adtak ki magukból, amennyi szükséges volt. A kés élén táncoltak ezzel a mentalitással, és mi szomorkodhatunk, hogy nem dőltek bele. Érdekesség, hogy összesen két triplát szerzett a Besiktas a mérkőzésen.

Vigasztalhatja magát az Olaj egy esetleges bronzéremmel, amelyet vasárnap vív majd az Elan Chalon-Ljuberci mérkőzés vesztesével.

Eredmény – EuroChallenge, elődöntő

Szolnoki Olaj KK – Besiktas Milangaz 60-64 (17-13, 13-20, 10-14, 20-17)

Szolnok: Trotter 7, Horváth 10/6, Báder 11, Mills 9, Nikolov 13/9. Csere: Grebenár 2, Gay 8/6, Fodor. Vezetőedző: Pór Péter

Besiktas: Cetin, Erceg 17, Arroyo 10, Hawkins 13/3, Mensah-Bonsu 13. Csere: Dagli 8, Yagmur, Kemp 3/3. Vezetőedző: Ergin Ataman


Élő szöveges közvetítésünk az alábbiakban olvasható.

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, 64-60-RA NYERT A BESIKTAS!

4. NEGYED:

Arroyo mind a kettőt bedobja. 10 másodperc van hátra, időkérés, 60-64…

Bádernek fújnak faultot…

40. PERC: Millsnek fújtak, bement, mind a kettő: 60-62, 30 másodperc van hátra.

40. PERC: Obie Trotterre fújnak faultot. Két büntető következett. Trotter kipontozódik. 58-62, mert mindkét büntető bement.

1 perc 9 másodperc van hátra, időkérés.

39. PERC: Erceg szenzációsan játszik sajnos, mindkét büntetőt értékesíti: 58-60! Báder megint lehibázza a ziccert…

38. PERC: Kemp elvállalja a triplát, a harmadik lepattanót Erceg értékesíti! Trotter is leszedi, 58-58!

37. PERC: Mills bedobtaaaaaaaaa: 56-56! 2 perc 46 másodperccel a vége előtt.

37. PERC: Nikolov duplája – 54-56!!!!!!!

Megvolt a lehetőség, hogy még közelebb kerüljünk, de zsákolásra adtuk fel a labdát egy csúnya kétpontos kosár helyett. De még mindig nincs semmi veszve.

36. PERC: Nikolov-tripla – 52-56!

35. PERC: De kár: Erceg két büntetőjével és egy indítás után szerzett kosarával megint hét ponttal vezet a Besiktas. 49-56, Pór Péter kér időt.

34. PERC: Arroyo elhibázza a tempót, majd Trotter triplája közvben faultolnak vele szemben, három büntető következik: be is dobja mindahányat – 49-52!

34. PERC: A Besiktas kér időt!

33. PERC: Arroyo nem is lenne Arroyo, ha nem dobán be rögtön: beviszi, bedobja. Világklasszis egy pali. 46-52!

33. PERC: Na, véééégre: Brandon Gay triplája 46-50!

31. PERC: A Besiktasé az első támadás! Marcelus Kemp egy triplával demoralizálja az Olajt, de Horváth Ákos is bedobja a trojkát, hihetetlenül jókor és jó helyen! 43-50!

Még mindig bármi benne van a meccsben, hajrá Olaj!

VÉGE A HARMADIK NEGYEDNEK! 40-47!

3. NEGYED:

30. PERC: Zoran Erceg pöttyinti vissza a lepattanó labdát, már 7 ponttal vezet a Besiktas.

29. PERC: Végre Mills szereze egy csenevész lepattanót, de Fodor Márton gyámoltalanul tört be ellenoldalon. Kicsit bosszantó, hogy a Besiktas félgőzös játéka miatt kis odafigyeléssel simán vezethetne a magyar együttes.

28. PERC: Trottert lecseréli Pór Péter, az Olaj szakvezetője. Dagli talál be tempóból – 40-45!

A hibák ellenére ne feledjük, Európa egyik leggazdagabb csapata az ellenfél, és csak egy pont a különbség.

25. PERC: Mensah-Bonsu a negyedik hibáját szedi össze, ez jó, le is cserélik. Közben zónavédekezésre vált az Olaj, Báder kettese után próbálják átdobni a zónánkat, de miután nem sikerül, Arroyo betör, Hawkins pedig zsákol. Trotter megszerzi első kosarait, de elképesztő bizonytalanságban van a Szolnok a palánk alatt: nagy homály után Erceg szerzi meg a lepattanót és eredményes is. Zajlanak az események, 40-41!

22. PERC: Obie Trotter eddig még egyetlen pontot sem szerzett, holott 18,3 pontos átlagával ő a Szolnok legeredményesebb játékosa a sorozatban. Báder épp az ú asszisztja után talál be. A center később Mensah-Bonsuval szemben harcol ki faultot. Nikolov triplával jelzi, még nem adja fel a Szolnok – 36-37!

22. PERC: Báder újabb hibája, a bekapott kosár után úgy dobta játékba a labdát, hogy az ellenfél kaparintotta azt meg. Pedig Báder európai csapatokban is játszott már, rutinos játékos. Erceg és Hawkins eredményes, 31-37!

21. PERC: Arroyo szabálytalankodik Báderral, a center azonban csak az első büntetőt dobja be. 31-33!

21. PERC: Elrontja a Szolnok az első támadását, és a Besiktas is.

Mindent bele, elindult a harmadik negyed!

Az Olaj a lett Ventspils együttesével csatázott a Final Fourba jutásért, és hiába kapott ki az első meccsen, Szolnokon és aztán a harmadik lettországi találkozón is győzött.

A Szolnok nem tétlenkedett a négyes döntőig tartó időszakban, hiszen megnyerte a Magyar Kupát, a döntőben a Paksot győzte le. Egyébként a Besiktas is így tett hazájában, ők is kupagyőztesek lettek.

Hamarosan következik a harmadik negyed, a Szolnok eddig remekül tartja magát, de a támadólepattanók tekintetében javulnia kell a mieinknek. Ami a legtöbb pontot dobókat illeti: magyar oldalon Horváth Ákos 7, Báder 6, Gay, Nikolov és Mills 5-5 pontos. A törököknél Mensah-Bonsu 11 pontos, Hawkins 7, Dagli 6 egységig jutott.

VÉGE A 2. NEGYEDNEK IS, ITT A NAGYSZÜNET, 33-30-RA VEZET A BESIKTAS!

2. NEGYED:

20. PERC: 30-31 az állás a nagyszünet előtti utolsó percben. Bármi is lesz, már ez nagyon nagy siker, hogy ezt a török csapatot ilyen alacsony ponton tartja a magyar együttes. Persze azért Mensah-Bonsu még betalál. 20 másodperccel a negyed vége előtt 33-30 oda, Pór időt kér.

18. PERC: Most egy kicsit hullámvölgybe került a magyar együttes, támadásban nem sikerülnek az elgondolások. Dagli bezzeg eredményes. Még jó, hogy Nikolov a legjobbkor zárkóztatja fel az Olajat. 27-29!

17. PERC: Először vezet 0-2 után a Besiktas, Dagli közelről. Pór Péter most kér időt. 26-27!

16. PERC: 26-25, amikor Báder rossz védekezésével kettő plusz egyet kap a Szolnok.

14. PERC: Egyre jobban szedjük a lepattanókat, legalábbis a védőlepattanókat, miközben a törökök pontatlanok. 24-20!

13. PERC: Trotter remek figura után adott asszisztot a palánk alatt egyedül álló Bádernek, majd a honosított Dagli fejez be egy akciót, kicsit összeszedte magát a Besiktas – 22-20!

11. PERC: Brandon Gay triplával válaszol! 20-15, de Hawkins is így tesz, 20-18!

11. PERC: A törököké az első támadás. Arroyo fejezi be 17-15.

Nagyon ideges Ergin Ataman a negyed végén: ő a Besiktas vezetőedzője. Van is oka a haragra, a törökök eddig nagy mellénnyel kosaraznak. Pór Péter nyugodt. A szolnokiak vezetőedzője korábban azt nyilatkozta, az életben egyszer van egy ilyen esélye egy magyar csapatnak, meg szeretnék ragadni!

1. NEGYED:

VÉGE AZ ELSŐ NEGYEDNEK. Gay még betalált a védő szorításában: 17-13, ide!

10. PERC: Arroyo két triplát is megpróbált, egyik sem jött be, Mills leszedte a lepattanót, de Gay kilépett a vonalról a hazai támadásnál. A játékvezetők már hét faultot fújtak a mieinknek mellesleg. Erceg egyenlíteni is tudott a büntetőkkel, de Grebenár kosarával 15-13 az Olajnak!

8. PERC: Zoran Erceg két büntetőjével 13-10-re zárkózik a Besiktas. A török csapat egyébként felettébb sok jegyre tartott igéányt, ehhez képest két szektor is üresen maradt a csarnokban, amely 8500 ülőhellyel bír. Úgy 4000-en lehetnek a meccsen. Közben Gay is a pályán a szolnokiaknál.

7. PERC: Arroyo támadóhibát kap, időt kér a Besiktas edzője: de jó ezt leírni! A Szolnokban már ott van a pályán Fodor Márton is.

5. PERC: Viszi a hév előre a magyar csapatot, Hawkins duplájára (szépen ment be a magyar védők között) Horváth betöréssel válaszol, de az újabb hazai támadásnál már lépéshibát véd Trotter. A török milliárdos együttes továbbra is mintha félgőzzel játszana, Grebenár ki is osztott egy sapkát. Marcelus Kemp és Dagli is csereként lép már pályára a vendégeknél, akiknek még egy kicsit fel kell pörögniük. Reméljük persze, hogy ez nem sikerült. 13-8!

4. PERC: Varázsolni próbált a Besiktas a palánk alatt, de nem ment nekik: az ellentámadás végén Nikolov triplája ült, majd egy újabb szolnoki lerohanás után Mills kapta Horváthtól a palánk alatt, és duplája utrán még egy büntetőt is dobhatott! 11-6 az Olajnak!

3. PERC: Erceg duplája után megvan az első szolnoki tripla: Horváth Ákos. Nem véletlen ez, hiszen az EuroChallenge legjobb tripladobója ebben az évadban a magyar válogatott játékos. Arroyo reagál – 5-6!

2. PERC: Báder remekül fordult le, centerkosarával egyenlített az Olaj – 2-2! Mills lepattanója után Trotter ismét a triplával próbálkozott, ezúttal is leperdült. Az Olaj kimondta, hogy a hármasokkal lehet keresnivalója.

1. PERC: Az első kosár a vendégekén: Trotter hármasa lecsorgott, az ellentámadásból a szupersztár Arroyo zsákolt – 0-2!

A Besiktas kezdőcsapata: Erceg-Cetin-Arroyo-Hawkins-Mensah-Bonsu!

Elkezdődött a mérkőzés: Horváth-Báder-Mills-Nikolov-Trotter – ez a Szolnok kezdőcsapata!

Ez lesz a Szolnok 18. mérkőzése a sorozatban idén.

Hamarosan kezdődik a mérkőzés, remek hangulat fogadta a csapatokat a Főnix-csarnokban!

Sporttörténeti jelentősége van a péntektől vasárnapig zajló férfi kosárlabda EuroChallenge négyes döntőnek. Magyarország ugyanis még sohasem adott otthon az újkori férfikosárlabda történetében összeurópai nemzetközi kupában Final Fournak.

A Szolnoki Olaj nagy bravúrt végrehajtva két csoportkört (és korábban a selejtezőt) is teljesítve jutott az elődöntőbe.

A Szolnok ellenfele a török sztárcsapat, a Besiktas, míg a másik mérkőzésen a francia Chalon az orosz Ljubercivel találkozik. A magyar csapat már szerda óta Debrecenben készül, ugyanis a négyes döntőt nem Szolnokon, hanem a cívis városban rendezik, ott van megfelelő csarnok minderre.

„ Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy tagjai lehetünk a Final Four mezőnyének” – mondta a Szolnok weboldalának a válogatottban is számításba vett center, Báder Márton. „ Nyilván mi is sokat tettünk azért, hogy eljutottunk idáig. A csapategységnek és némi szerencsének köszönhetjük sikereinket. Nem akarunk megállni, de a realitást is figyelembe kell venni, hogy nagyon erős csapatokkal fogunk találkozni az elkövetkező napokban. Akárcsak az eddigi mérkőzéseken, ezután is mindent meg fogunk tenni a jó szereplés érdekében”.

A Besiktas más szintet képvisel, mint a Szolnok, legnagyobb sztárja a Puerto Rico-i Carlos Arroyo, aki az NBA-ben is letette már névjegyét. Nem volt egészséges a legutóbbi időkig, de a hétvégén már 17 pontot dobott a Trabzonspornak. A Utah, a Toronto, a Denver, a Detroit, az Orlando, a Miami és a Boston színeiben nyolc évet húzott le az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban.

A keret tagja még az amerikai Marcelus Kemp, David Hawkins és Pops Mensah-Bonsu is.

Mensah-Bonsu a kupasorozat legjobb lepattanózója, meccsenként 10,8 az átlaga, de pontokat is szór, a 4. legtöbbet az EuroChallenge-ben, 18,3-as átlagot jelent mindez. Korábban játszott az Atlanta, a Houston, a New Orleans, a San Antonio Spurs és a Toronto NBA-s csapatában is.

A két csapat kerete

Szolnoki OLaj KK: Horváth Ákos, Grebenár Péter, Soós Gábor, Fodor Márton, Brandon Gay, Hristo Nikolov, Obie Trotter, Julien Mills, Báder Márton, Trepák Zoltán. Vezetőedző: Pór Péter

Besiktas: Mehmet Yagmur, Baris Hersek, Kartal Özmizrak, Zoran Erceg, Can Akin, Mehmet Yatagan, Adem Ören, Serhat Cetin, Marcelus Kemp, Carlos Arroyo, David Hawkins, Ersin Dagli, Pops Mensah-Bonsu. Vezetőedző: Ergin Ataman

Ajánlott videó

Olvasói sztorik