Sport

Indul a videóbíró a magyar kosárbajnokságban

A kosárlabda NB I. együttesei meccsenként egy-egy alkalommal kérhetik, hogy a vitatott jelenetet nézzék vissza a játékvezetők.

Technikai segítséget is igénybe vehetnek a vezetőedzők a férfi-kosárlabdabajnokságban ezentúl – számol be a sportágat alapvetően érintő forradalmi változásról a BB1.hu oldal.

A versenykiírás értelmében a rájátszástól – most indulnak a negyeddöntők a bajnokságban – a rendező csapat köteles olyan technikai berendezést biztosítani (merevlemezes képrögzítő és lejátszó, monitor, fülhallgató), mely alkalmas arra, hogy a mérkőzés egyes jeleneteit a játékvezetők (akár lassítva is) visszanézhessék.

Olyan mérkőzésen, amelyet a televízió közvetít, a képrögzítő berendezésnek a tv által közvetítésre küldött jelet kell rögzítenie. A készüléket a közönségtől és a csapatpadoktól megfelelő, védett távolságra kell elhelyezni.

A képrögzítő berendezés segítségét csak és kizárólag a játékvezetők vehetik igénybe: a mérkőzés egyes jeleneteit visszanézhetik, és szükség esetén korábbi döntésüket megváltoztathatják az alábbi kategóriákba tartozó esetekben:

– játékrészek utolsó kosarának érvényessége
– 24 másodperces támadóidő lejártához közeli dobások
– időmérés, illetve a támadóidő mérése
– kosár értéke
– verekedés, súlyos sportszerűtlenség
– helyesbíthető tévedések

A csapatok mérkőzésenként 1-1 alkalommal kérhetik (akkor is, ha esetleg később beigazolódik igazuk), hogy az említett kategóriákba tartozó esetet a játékvezetők nézzék meg. A kérést a vezetőedző teheti meg a jegyzőasztal felé, amíg az esetet követő holtlabda utáni óraindítással járó időszakot követően a labda újra élővé nem válik (igazodva a helyesbíthető tévedések előírásaihoz). Ilyenkor a játékvezetőknek meg kell nézniük a vitás esetet.

Minden más esetben kizárólag az első játékvezető és/vagy az adott ítéletet meghozó (azért felelős) játékvezető joga eldönteni, hogy igénybe veszi-e a videó segítségét.

A videó használatának a lehető leggyorsabban, a mérkőzés minimális késleltetésével kell megtörténnie. A vitás jelentek megtekintésén a játékvezető kérésére legfeljebb a komisszár, a jegyző és az időmérők vehetnek részt. A csapatok nem képviseltethetik magukat.

Olyan eseményre, mellyel kapcsolatban a játékvezetők a helyszínen már igénybe vették a technikai berendezés segítségét, videó alapján óvást alapozni nem lehet!

A pontos szabályokat a BB1.hu oldal ismertette.

A rájátszás párosítása
Falco KC Szombathely – Kis-Rába menti Takarék Soproni KC
Albacomp – PVSK-Pannonpower
Szolnoki Olaj – Kecskeméti KSE
Fortress-Lami Véd Körmend – Atomerőmű SE

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik