Sport

Portisch Lajos 75 éves

A Nemzet Sportolója jelenleg is aktív, nemzetközi nagymester. Amúgy sakkolimpiai bajnok, minden idők egyik legkiemelkedőbb magyar sakkozója.

Portisch Lajos tizenkét évesen már sakkozott

Portisch Lajos, a Nemzet sportolója 75 éve, 1937. április 4-én Zalaegerszegen született – a város díszpolgára. 1955-ben lett mester, nemzetközi mesteri címét 1958-ban ismerték el, 1961-ben nemzetközi nagymesteri címet kapott. Portisch kilencszeres magyar bajnok (1958, 1959, 1961, 1962, 1964, 1965, 1971, 1975, 1981.)

Húsz sakkolimpián játszott a magyar válogatottban, pályafutása során először 1956-ban, Moszkvában. Az 1978-as Buenos Aires-i aranyérmes válogatottunk éltábláján valamennyi fordulóban sakkasztalhoz ült. Portisch vezetésével szakította meg együttesünk a szovjet sakkozók győzelmi sorozatát, és a Szpasszkijjal az éltáblán felálló szovjet csapat megelőzésével nyerte el a győztesnek járó Hamilton-Russel aranyserleget.

“Örülök, hogy sakkozó lettem, ugyanakkor kicsit szomorú, hogy a zenével akkor kellett újra találkoznom, amikor a világbajnoki reményekről le kellett mondanom” – mondta Portisch Lajos a születésnapja alkalmából rendezett ünnepi fogadáson. “

Én tulajdonképpen zenésznek készültem, hiszen évekig hegedültem, aztán később, amikor újra találkoztam a zenével, akkor elkezdtem énekelni.”

Az április 4-én 75 éves, ma is aktív nagymester “második életében” elsősorban áriákat ad elő, több önálló estjét hallgathatták már meg az érdeklődők.

Portisch Lajos a zene és a sakk kapcsolatáról:

“Nekem egyértelműen Bobby Fischer a világ és minden idők legnagyobb sakkozója” – fogalmazott Portisch a riválisokra kitérve. “Baráti kapcsolatban voltunk, noha vele nem lehetett könnyen baráti kapcsolatba kerülni. Versenyeztünk is együtt. Elég annyit mondani, hogy egyedül ő volt képes a szovjet hegemóniát megtörni. És ez akkoriban nagy dolognak számított.”

Portisch értékelése szerint a sakk ma Magyarországon és a világon is reneszánszát éli. A sportágban megjelenő számítógépet a sakk doppingjának tartja: 

Nem nagyon szeretem a komputereket, meg ezt az egész komputervilágot, de azt el kell ismerni, hogy segít a sakk népszerűsítésében. Gyakorlatilag minden versenyt, azonnal élőben lehet látni az interneten keresztül. Ami pedig a gépeket illeti: már ma is legyőzik az embert. S hogy miért? A válasz végtelenül egyszerű: nagyon nehéz a géppel, a gép nem alszik, nem fárad, nem álmos és hatalmas adatbázisa van…”

Portisch Lajos pályafutása képekben:

A magyar sakkozás legendás alakja ma is versenyez, az Aquaprofit-Nagykanizsa csapatában szerepel. Portisch imádja a labdarúgást, elsősorban az olasz futballt kedveli..

A nemrég, pontosan március 25-én 16. évét betöltő Rapport Richárd (2559 ÉLŐ pont), minden idők legfiatalabb magyar nagymestere – 13 évesen érdemelte ki a címet és mindössze négyen szerezték meg fiatalabban nála a nagymesteri címet a világon. Méltó követője a magyar sakkhagyományoknak, így utódjának tekinthetjük akár Portisch Lajosnak is.

“Életem legnagyobb sikerét, amikor nagymesteri címet kaptam, 2010-ben Szentgotthárdon éppen akkor értem el, amikor Portisch Lajossal először játszottam. Meg is vert. Rendkívül szimpatikus ember, igazi legenda. A mai napig fantasztikus magas szinten képes játszani annak ellenére, hogy a modern sakk, az informatika fejlődése miatt, inkább a fiatalabb sakkgenerációnak kedvez. Zseniális meglátásai vannak a sakkal kapcsolatban – egy-egy játszma közben is. Igazi példakép.”

Portisch Lajos
Portisch Lajos kilencszeres magyar bajnok, kilencszeres világbajnokjelölt (kétszer a legjobb négy közé jutott), a magyar olimpiai csapat motorja volt.
Húsz alkalommal szerepelt magyar színekben sakkolimpián, 1978-ban a Buenos Airesben olimpiai aranyérmet nyert csapat elsőtáblása volt.
Olimpiai ezüstérmes 1970-ben, 1972-ben, 1980-ban, bronzérmes 1956-ban és 1966-ban. 1970-ben, 1977-ben és 1980-ban Eb-ezüstérmes. Az Élő-ranglistán kétszer is volt harmadik: 1980-ban Karpov és Korcsnoj, 1984-ben pedig Kaszparov és Karpov mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik