Sport

Úszunk, mint hal a vízben

Kiss László szövetségi kapitány úgy számol, hogy összesen 25-27 magyar úszó indulhat majd a nyári, londoni olimpián.

Vasárnap lezárult az ötkarikás játékokhoz vezető út egyik fontos állomása, a debreceni országos bajnokság. Kiss László szövetségi kapitány optimistán nyilatkozott London illetően: Molnár Ákos csatlakozásával jelenleg 14 “A” szintes úszónk van, de a “B” szintet – amely többek esetében szintén londoni részvételt jelent – is sokan, az elmúlt egy év alatt összesen 27-en teljesítették. Vagyis jól állunk, hiszen együttesen 41 olimpiai szintesünk van. Ez is mutatja, hogy a magyar úszósport erős” – mondta a kapitány.

Hozzátette, hogy a végső szám, s az “A” és a “B” szintesek aránya is változhat még, hiszen – nem számítva a külföldi kvalifikációs viadalok kínálta lehetőséget – az olimpia előtt még három hazai versenyen lehet kvótához jutni, ezek közül is kiemelkedik a debreceni Európa-bajnokság.

“Mondhatnám, hogy a cél az olimpia, a legfőbb eszköz pedig a hazai rendezésű Eb, ahol nagyok az elvárások a gyerekekkel szemben, de bennük is nagy a bizonyítási vágy éppen azért, mert idehaza mutathatják meg, mit tudnak. Bízom bennük, és úgy gondolom, hogy amikor lezárul a kvalifikációs időszak, vagyis a júniusi Budapest-bajnokságnak is vége, 25-27 fős olimpiai csapatlétszámról tudunk majd beszélgetni.”


Kiss László
elmondta, hogy sokat vár még a váltóktól is, és a Budapest-bajnokságon azt szeretné, ha pihenten, tehát a program legelején vághatnának neki a szintidő-teljesítés feladatának a staféták, amelyek közül a legtöbb esélyt a férfiak 4×200 méteres gyors-, és 4×100 méteres vegyesváltójának ad.

Az A és B szinttel rendelkező úszók névsora

Úszásban a szintek teljesítése az olimpiai indulás feltétele. Versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet nevezni a kvalifikációs “A”, és egyet a “B” szint elérése esetén, illetve váltóban versenyszámonként és országonként egy staféta indítható.

Az A szintes úszók: Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Kis Gergő, Molnár Ákos, Mutina Ágnes, Risztov Éva, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn

A B szintesek: Balog Gábor, Bodor Richárd, Bohus Richárd, Dara Eszter, Financsek Gábor, Gercsák Tamás, György Réka, Gyurta Gergely, Hős Péter, Joó Sára, Kádas Vivien, Kiss Nikoletta, Kovács Norbert, Kozma Dominik, Madarassy Ádám, Nagy Péter, Papp Márk, Povázsai Eszter, Pulai Bence, Rákos Patrik, Sibalin Flóra, Szána Zsombor, Szekeres Dorina, Szilágyi Liliána, Sztankovics Anna, Tompa Orsolya, Zámbó Balázs

Ajánlott videó