Sport

Csapatsirató

A Sapa Fehérvár AV19 menedzsmentje úgy döntött a szezon végén, hogy jövőre már nem indít farmcsapatot a magyar bajnokságban.

Öt évvel ezelőtt az akkor még Alba Volán néven szereplő székesfehérvári gárda úttörőnek számított azzal, hogy a felnőtt, és az osztrák ligában játszó gárda mellett elindította a Fehérvári Titánok együttesét csupa fiatal, 17-19 éves hokissal. Nem titkolt szándéka volt ezzel a klubvezetésnek, hogy innen az első csapatba irányítsák a tehetségeket, és lehetőleg minél több ifjú „titánnak” adjanak lehetőséget. Sofron István, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Maklári Erik, Tóth Adrián, Bálizs Bence a válogatottságig jutott ezekből az „almokból”.

Az idei pontvadászat üde színfoltját jelentette a Kóger István irányította alakulat. Annak ellenére, hogy a MOL Liga rájátszásáról éppen csak lemaradtak, de kárpótolta őket, hogy a Magyar Kupa, ahol ez a fiatal csapat bronzérmes lett, és az OB I-ben is a negyeddöntőben sikerrel zárt az Újpest ellen – lényegében nekik köszönhette a SAPA Fehérvár AV 19, hogy később megvédhette bajnoki címét.  A klub menedzsmentje azonban a szezon zárásakor úgy döntött, hogy nem indítja a következő bajnokságban őket, ezt a lépésüket takarékossági okokkal magyarázták. Több játékosnak szerződést kínálnak ugyan az EBEL-csapatban, a nagyobb hányadnak viszont két választási lehetősége maradt. Egyrészt keresnek maguknak csapatot – azért a társaság zöme szeretne utat törni magának a honi hokiban – másrészt, pedig jobb híján hátat fordítanak a sportágnak.

Kóger István természetesen akceptálja klubja lépését, de ugyanakkor csalódott. Ez persze egyáltalán nem véletlen, hiszen hosszú évek munkája fekszik ezekben a srácokban, és azért az Élet bizonyította, hogy megállják a helyüket magasabb szinten is. „Sajnálom, hogy a klubnak nincs lehetősége ezt a farmcsapatot fenntartani. Öt év kemény munkája van ebben, ha belegondolok, honnan indultunk, és eljutottunk odáig, hogy jelentős tényezői lettünk a magyar bajnokságnak, a MOL Ligának Az idei év, pedig kimondottan a fiatalokról szólt. Jó lenne, ha nem vesznének el ezek a gyerekek!” – hangsúlyozta Kóger. Igaza van főleg abban a tekintetben, talán idén történt először, hogy lényegesen kevesebb „visszajátszójuk” volt az első garnitúrából az előző évekhez viszonyítva. „Jelentős erősítés nélkül 17 hazai meccsből tízet megnyertünk, a Csíkszeredát kétszer is elkaptuk, csupán a Dab. Docler ellen nem tudtunk győzni. A MOL Ligában ugyan hetedikek lettünk, de ettől függetlenül a legjobb szezonunkat futottuk.” – tudtuk meg.

Mindenesetre még nem tudni, hogy hol fog játszani az utánpótlás a jövőre, az egyesület tervei szerint az osztrák liga U 20-a, vagy U 18-as pontvadászatába neveznének, ám jelen állás szerint ezzel kapcsolatban még több kérdés nyitott mind az osztrák, mind a magyar szövetség oldaláról.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy ezek után mi lesz Kóger Istvánnal? „Nem tudom még a vezetőség döntését, nem egyeztettünk, de ahogy hallom számítanak a munkámra a későbbiekben is. Én annyira szeretem ezt a sportágat, hogyha olyan lehetőséget kapok, amit úgy érzek, hogy valóban segíteni tudok vele, azt örömmel vállalom. Én ezt nem is munkának veszem, a jégkorong az életemet végigkíséri, szívesen vagyok benne. ” – tette hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik