Sport

20 millió jár a kézis kvótáért

A férfi-kézilabdaválogatott tagjai között 20 millió forintot osztanak szét, ha a hétvégi, göteborgi selejtezőtornán kivívják a londoni indulást.

Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke a hétfői sajtótájékoztatón jelezte: a szövetség fenntartja azt a szerbiai Európa-bajnokság előtt elhangzott határozatát, miszerint amennyiben sikerül megszerezni az olimpiai kvótát, úgy összesen 20 millió forint jutalmban részesülnek a válogatott játékosai és a szakmai stábj.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány hangsúlyozta: nem csak Ilyés Ferenc súlyos sérülése miatt lesz nagyon nehéz dolguk, hanem azért is, mert Göteborg környékén mintegy 15 ezres macedón kissebség él, akik vélhetően a szerbiaihoz hasonló vehemenciával bíztatják majd csapatukat, így szinte hazai pályán játszanak majd ellenfeleink. Szerbiában láttuk mire voltak képesek. Nem beszélve a svédekről, akik kimondatlanul is – és nem csak a hazai pálya miatt – a csoport favoritjai.

A tréner hosszú monológja alapján amúgy még az is kiolvashatta a lényeget, akinek köze sincs a sportághoz. Az első meccs a lényeg.  Ha azt nyerjük minden rózsaszínné válhat. A kapitány ugyanis majd 15 percet foglalkozott a macedón válogatottal, a svédekre egy mondat erejéig tért ki, míg a  brazilokkal nem foglalkozott különösebben. Mondandójának lényege: a riválisok közül az Eb-ötödik macedónok rengeteget fejlődtek az elmúlt időszakban, és már nem egy-két játékosra építik stratégiájukat. Az Atletico Madrid sztárja, az egykori veszprémi Kiril Lazarov vezérletével ráadásul a madridi módra játszik a csapat. Lazarov így nem csak egyéni játékával segíti a macedónokat, hanem taktikai elemeket is átadott nemzeti válogatottjának.

Külön problémát okoz, hogy Illyés sérülésével éppen Lazarov előtt üresedett ki a hármas védekező poszt, ami szinte megoldhatatlan probléma elé állítja a csapatot. Szinte. Mert azért ahogy Mocsai, úgy a csapatért szurkolók is reméleik, például Katzirz behívásával megoldják a feladatot és lesz szárazföldi csapata is Magyarországnak az olimpián.

A göteborgi olimpiai selejtező programja
Április 6., péntek
14:45: Magyarország-Macedónia
17h: Svédország-Brazília
Április 7., szombat
13:45: Brazília-Magyarország
16h: Macedónia-Svédország
Április 8., vasárnap
14:45: Brazília-Macedónia
17h: Svédország-Magyarország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik