Sport

Ezrek futnak vasárnap Debrecenben

Az előzetes nevezések alapján több mint 6000 induló vesz részt a II. Rotary Futófesztiválon.

Tavaly több mint 4500-an mozogtak a Rotary-n, így a 2012-es résztvevők száma máris egyfajta rekordot jelent.

A negyed- és félmaratoni távok mellett idén már a maratont is lehet teljesíteni március 25-én vasárnap Debrecenben, és nem csak egyéniben, hanem váltókban is nekivághatnak a sportolni vágyók a két leghosszabb távnak (a maratoni távok rajtja: 10 óra, Gyulai István Atlétikai Stadion). Lesz Centenáriumi Futás is, amelyen idén a 100 éves Debreceni Egyetem tiszteletére 1912 métert lehet teljesíteni (rajt: 9 óra, Debreceni Egyetem, főépület).

A legtöbben, várhatóan 5000-en a legrövidebb, Centenáriumi távot választják, 3400-an már regisztráltak is. A hosszabb távokra előzetesen 868-an jelentkeztek, itt a helyszíni nevezésekkel együtt 1000 futóra számítanak a szervezők. A fesztivál egyik ismert résztvevője a Sportcentrum ügyvezető igazgatója, Orendi Mihály lesz. A sportvezető a 10 kilométeres távnak vág neki vasárnap 10 órakor a Gyulai István Atlétikai Stadionban.

“Tavaly csaknem 5000-en futottak és óriási hangulat volt. Én idén már 22 hete tervszerűen készülök a viadalra, egy biztos, feladni nem fogom. A centenáriumi futáson részt vesznek Sportiskolásaink is, nagyjából 800 gyerekkel neveztünk!” – mondta Orendi Mihály.

Madarász László, a Rotary Club elnöke beszélt a Rotary Club történetéről és célkitűzéseiről, a versennyel kapcsolatban pedig elmondta: “nagy öröm számunkra, hogy 2012-ben még több szervezet és egyéni induló csatlakozott a programhoz, olyanok is, akik nagyon nehéz körülmények között élik mindennapjaikat. A mozgás kedvéért egy rövidebb távot például down-kóros gyerekek is teljesíteni fognak.”


Tóth Csaba
, a fesztivál szervezője is megszólalt: “A leghosszabb távot, a maratonit 160-180 sportoló fogja teljesíteni. Érdekesség, hogy a maratoni távokra zömmel debreceni futók neveztek, ami azt jelenti számunkra, hogy nagy igény van hosszú távú futóversenyekre a cívisvárosban.”

Tóth Csaba hozzátette, hogy komoly kihívója lesz a centenáriumi csapatversenyre nevező Sportiskolás csapatnak, hiszen a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt idén a Debreceni Egyetem összes indulója támogatja.

Annyi bizonyos, idén is jó helyre fog kerülni a félmillió forintos defibrillátor, amelyet a legtöbb indulót delegáló csapat fog elnyerni.

További érdekesség, hogy a szervezők egy tonna almát és több ezer csokit fognak szétosztani a gyerekek, az indulók között, az útvonal öt pontján pedig utcazenészek felelnek a kiváló hangulatért. Lesz hőlégballon és tűzoltókocsi-bemutató, és az íjászok bemutatóját is megcsodálhatják a résztevők és a Gyulai István Atlétikai Stadionba kilátogatók.

Fontos információ, hogy a futófesztivál sikeres lebonyolítása érdekében különböző forgalomkorlátozásokra lesz szükség a debreceni Nagyerdő területén vasárnap délelőtt. A szervezők a közlekedők türelmét kérik, amíg a mezőny elhalad az adott útszakaszon.

 


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik