Sport

Bíróság előtt a kőkemény brit doppingregula

Nagy viták közepette tárgyalja a CAS a Brit Olimpiai Szövetség szabályát. A doppingolás miatt megbüntetett britek soha többé nem indulhatnak olimpián.

A CAS a brit ötkarikás szervezet, a BOA szabályát hatalmas érdeklődés mellett tárgyalja, hiszen a döntésen múlhat a friss fedettpályás vb-bronzérmes Dwain Chambers londoni indulása. A többszörös vb- és Eb-érmes sprintert 2003-ban meszelték el két évre, így kiesett neki az athéni olimpia, de nem engedték indulni Pekingben sem.

A BOA szembemegy a CAS korábbi állásfoglalásával, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak tiltotta meg, hogy a doppingolás miatt eltiltott sportolókat büntetésük lejárta után ne engedje indulni ötkarikás játékokon.

A brit olimpiai csúcsszervezet védi a világ legkeményebb nemzeti doppingszabályát, „szilárdnak” tartva azt, miközben a jogászok inkább arra adnak esélyt, hogy a CAS elmeszeli azt.


David Millart is hátrányosan érinti a szabály

Közben már azon is dolgoznak az ügyvédek, hogyha esetleg mégsem töröltetné el a CAS a szabályt, Chambers és a hasonló cipőben járó brit országúti kerékpáros, David Millar londoni indulását ki tudják járni.

A brit törvényt sokan ellenzik, mondván nem kínál visszatérési lehetőséget a vétkező, de azt elismerő, bűnbánatot tanúsító és a doppingellenes tevékenységet segítő sportolók számára.

Chambers érthetően feszülten várja a döntést. „Én vagyok az élő bizonyíték rá, hogy egy hibát elkövető sportoló vissza tud térni a helyes útra, és újra a legjobbak közé kerülhet”.

Persze a szigorú rendelkezés támogatói is hallatják a hangjukat, bár kénytelenk védekezni.

„Ez nem egy anti-Chambers szabály, csak a sport érdekét szolgálja” – mondta Sebastian Coe, a 2012-es olimpia szervező bizottságának elnöke Isztambulban, a fedettpályás vb helyszínén.


Sebastian Coe védi a brit szigorúságot

A kétszeres 1500-as olimpiai bajnok szerint azért volt szükség erre a szabályra, mert a sportszervezetek nem tudták megfelelően szabályozni ezt a fontos területet. A britek az egyes nemzeti olimpiai bizottságok autonómiájára is hivatkoztak.

Közben azonban csökkent a szigorú szabály támogatóinak aránya. Korábban 90 százalékos volt az egyetértés, ez azonban mostanra már csak 70 százalék.

A BOA elnöke, Lord Moynihan nemrég heves támadást indított a „fogatlan” WADA ellen, mert szerinte a nemzetközi doppingellenes ügynökség éppen a nevében foglaltaknak nem tud megfelelni. A WADA felvette a kesztyűt, és „pontatlannak” ítélte a brit véleményt, amely „félretájékoztatáson” alapul.

A britek jelentős ügyvédi csapattal képviseltetik magukat, a jogászok a szokásos díjazás töredékéért védik a szigetországi szabályt.

A BOA már jelezte, hogy ha a várakozásnak megfelelően a CAS visszavonatja velük a doppingszabályt, a WADA és a nemzetközi dopingellenes harc négyévenkénti felülvizsgálata során a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal karöltve síkraszállnak majd a szigorúbb szankciók érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik