Sport

Az olimpia a központban az Utazás Kiállításon

A gazdasági válság ellenére 60 ezer embert várnak a 35. Utazás Kiállításra, amelyen a sport is nagy szerepet kap. 40 olimpiai bajnok lesz a helyszínen.

A Brit Nagykövetségen tartottak sajtótájékoztatót az Utazás Kiállítás idei eseményeivel kapcsolatban, és a helyszín egy okból mindenképpen indokolt: a Hungexpo területén immáron 35. alkalommal megrendezett nagyszabású kiállítás egyik középpontjában a XXX. Nyári Olimpiai Játékok lesznek.

Jonathan Knott, hazánk új brit nagykövete elmondta, a március 1. és 4. között zajló kiállítás nagy esélyt ad arra, hogy a közönség közelebb kerüljön az ötkarikás játékokhoz, amely a britek tervei szerint minden idők legakadálymentesebb olimpiája lesz.

Már a tervezés során az volt a cél, hogy a szolgáltatások, a létesítmények terén semmilyen problémája ne legyen a fogyatékkal élőknek. A nagykövet hozzátette, először készült charta a rendező városban, London szórakozóhelyei, éttermei és múzeumai vállalták, hogy nem hajtják fel az áraikat a Játékok idejére.

Konferenciák, változatlan jegyárak
Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója számokkal illusztrálta az idei kiállítás jelentőségét: 22 ország, 22 ezer négyzetkilométeren, 435 standon állít ki, de a párhuzamosan zajló Budapest Boat Show, a Karaván Szalon és a Bringa Expo kiállítóhelyeit beleszámolva ez utóbbi szám eléri az 500-at is.
Két konferenciát is rendeznek az Utazás Kiállításon: az egyiket március 1-jén, 11 órától a belföldi forgalomélénkítés témájában, a SZÉP Kártyára kihegyezve, a másikat másnap 11 és 14 óra között a MALÉV csődje és a légiközlekedés tárgykörében.
Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint számukra is stratégiailag fontos az Utazás Kiállítás, fontos a régiók minél szélesebb bemutatása érdekében. Újdonság, hogy a cég több mint 100 külföldi viszonteladót, végvásárlót hívott meg az eseményre, a cél, minél inkább eladni számukra Magyarországot.
Rápolty Edit, a kiállítás igazgatója ismertette, az idei díszvendég Debrecen és Lengyelország lesz, de ott lesz a 110 éves Halasi Csipke is. Idén először nem nyomtatnak katalógust, az online lesz elérhető, a jegyárakat nem emelték, a kedvezmények köre széles. Részletek a hungexpo.hu címen olvashatók.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság vasárnap újraválasztott elnöke szerint fontos, hogy a MOB lehetőség szerint minél több fórumon népszerűsítse a sportot, erre pedig kiváló lehetőség az Utazás Kiállítás.

„Egyre érdekesebb az olimpia, egyre inkább a köztudatban van, hiszen alig több mint 150 nap múlva elkezdődik. A Játékok egy társadalmi esemény, amelyre odafigyel a világ, így ránk, magyarokra is” – mondta Borkai, aki együttműködési megállapodást írt alá Ganczer Gáborral, a Hungexpo vezérigazgatójával.

A Hungexpo “F” pavilonja lesz majd a sporté. 40 olimpiai bajnok és további olimpiai érmesek, világbajnoki és Európa-bajnoki helyezettek népszerűsítik majd a sportágakat (mintegy 30-at), a házigazdák Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendája, Pulai Imre, olimpiai bajnok kenus és Rudolf Péter színművész lesznek.

Mintegy 2300 négyzetméteren lehet majd sportolni, vetélkedőkben részt venni, beszélgetéseket hallgatni, hangolódni Londonra. A sportági bemutatókon olyan klasszisok lesznek a helyszínen, mint Kammerer Zoltán (kajak-kenu), Jónyer István (asztalitenisz) vagy Balzsay Károly (ökölvívás). Várják a helyszínre Kovács Istvánt, Kárpáti Györgyöt, Dömötör Zoltánt vagy éppen Nébald Györgyöt.

Ott lesz az Olimpiai Pavilonban Lengyelország is, méghozzá az idei labdarúgó-Eb kapcsán: egy kis standon hirdetik majd a lengyel-ukrán Eb helyszíneit, lehet majd focizni, ismerkedni a helyszínekkel és magával a kontinenstornával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik