Sport

Ő Zsolti, akibe nem kötnél bele

Zathureczky Zsolt mindössze 23 éves. MMA-s. Ketrecharcos. Első ránézésre ijesztő.

A 193 centis, 108 kilós, 46-os bicepszű fiatalember pontosan érkezett az interjúra. Én meg nem. Ez okozott némi feszültséget a kiadó aulájában. Zathureczky Zsolt profi ketrecharcos fel, alá sétált egy darabig, majd lehuppant a recepció előtt található fotelbe és onnan figyelt ki fejéből.

Amikor megérkeztem, a következő kép fogadott: Viki, a húszas évei közepén járó bájos recepciós lány vigyázban ül, szemében félelemmel teli tanácstalanság. Észrevesz, némi remény villan a tekintetében, amely azonnal segélykérővé vált. Menetközben rámosolygok, és egyenesen Zsolti felé veszem az irányt. Erre kicsit megnyugszik. Végérvényesen akkor, amikor kimegyünk a közeli kávézóba.

A ketrecharcban szinte mindent szabad, Zsolt éppen alul, combjával fojtja ellenfelét:

Szó mi szó, megértem Vikit. Zsoltiba semmi esetre sem kötnék bele… Rendelés után egy „Ijesztő vagy hallod-e! A recepciós lány halálra rémült tőled” – felütéssel nyitok, amire csak mosolyog.

„Megszoktam már… De hidd el, rendkívül nyugodt vagyok, nem kötök én bele senkibe. Még akkor is visszafogom magam, ha méretem miatt egy-egy magát erősnek gondoló ember beszól, belém köt. Inkább csak ránézek és továbbmegyek. Képzeld el, meglegyintem, elesik, beveri a fejét, vagy csak egy mozdulattal ártalmatlanná teszem, aztán törik mindene szerencsétlennek… Nem keresem én a bajt…” – ad gyors betekintést a méreteiből adódó nehézségekre a 300 fős, Felsővány nevű településről származó srác, aki 15 évesen már a Pesti Faipari Szakközépiskolában tanul szakmát. Asztalos nem lett, de „fanyüvő” igen.

A moldáv hústorony ellen 3:15-től a küzdelem:

17 évesen, amikor már láthatóan nem ő volt a leggyengébb srác a suliban, leballagott a Pit Bull Team soroksári edzőtermébe. Ott ragadt. Sándor György kick-box világbajnok lett az edzője, aki nem sokat teketóriázott, két hét után mélyvízbe dobta. Első meccsén pontozásos vereséget szenvedett. Azóta többnyire nyer.

„Nincs olyan ellenfél, akitől félnék, csak a vereségtől tartok. Nem szeretek kikapni…” – mondja, holott volt része nagy verésben.

Mi is az az MMA?
Az MMA (Mixed Martial Arts) más néven Kevert Harcművészetek. Az MMA egy úgynevezett Full Contact küzdősport (végigviszik az ütéseket), mely igen széles skáláját engedélyezi a harcművészeteknek, ezáltal vegyítve a tradicionális, illetve “újabb” küzdősportokat.
A sportág mai formájában 1993-ban jött létre, az Amerikai Egyesült Államokban, az Ultimate Fighting League megalapításával.


Amíg kikötöttem az MMA-nál, addig sokféle küzdősportot kipróbáltam, még a bunyót is. Voltam kint Kanadában egy profi meccsen. Na, az nem kellett volna. Egy fekete srác volt az ellenfelem, rommá vert az első menetben. Ott tanultam meg, hogy nem minden a nyers erő. Mivel minden sportágnak más és más a szabályrendszere, ezért MMA-ban rendkívül felkészültnek kell lennem. Azóta komplex képzést végzek, hogy valamennyi technikában, szabályrendszerben jártas legyek.”

Mondjuk az MMA-ban nincs túl sok szabály. Egyszerűbb felsorolni mit nem szabad: védett a szem, a lágyék, a gerinc és a tarkóvonal, tilos a kis ízületek – ujjak – feszítése a 2-3-szor ötperces ketrecharcban. Zsoltnak is azért van szüksége birkózó, brazil ju jitsu, boksz és thai bokszedzésekre, mert ez a legszabadabb szabályrendszer, meg kell tanulni minden technika ellen küzdeni állva, fekve.

Zathureczky Zsolt profi. A régi időkből átmentett szlenggel „sportállása” van, a Tüske Security alkalmazásában áll. Ők támogatják célja elérésében, ami nem kevesebb, mint előbb Hollandiában, az MMA európai központjában lehessen bajnok, majd kijusson az igazi profik közé Amerikába, az Ultimate Fighting League-ba.

Hogy sikerülhet-e? A jó Isten tudja. A méretei mellett a legszembetűnőbb ebben a srácban az elhivatottsága. Sugárzik belőle az elszántság, a céltudatosság, az akarat. Ezért van tán esélye a felsőványi „fanyüvőnek”.

Zathureczky Zsolt dicsőséglistája
– Utcai Harc, Amatőr Nehézsúly 1. helyezett 2006
– Wako Magyar Bajnokság, 2. helyezett 2007 
– Kempo, Magyar Bajnok 2007 
– Kempo, Délvidék Kupa Full Contact A, 1. helyezett 2007 
– Utcai harc, selejtező 1. helyezett 2007 
– K3, XLsport Horfer I. forduló 1. helyezett 2008 
– K3, Abszolút Magyar Bajnok -93 kg 2009 
– Pitbull Kupa Ketrecharc, Nehézsúly 1. helyezett 2009 
– K3, Nehézsúlyú Magyar Bajnok 2010 
– Muay Tai ,Nehézsúlyú Magyar Bajnok 2010 
– Cage Fight, Sopron 16-os nemzetközi MMA Torna 1.helyezett 2010 
– 2011 Super GP 6. MMA Superfight Győztes
– 2011 Tüske kupa pitbullok éjszakája 1. MMA superfight győztes
– 2012 Kempo világbajnokság, 1. helyezett full contact (A)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik