Sport

A MOB a magyar sport legfőbb irányítója, Borkai elnök maradt

24.hu
24.hu

2012. 02. 26. 14:10

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése vasárnap elfogadta a sporttörvény előírásait tartalmazó alapszabály módosítását és új elnökség is alakult.

Az eddigi öt helyett egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság veszi át az irányítást a magyar sportban, állami feladatokat ellátó civil szervezetként.

A szervezet közgyűlésen rész vett Schmitt Pál államfő is, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként automatikusan tagja lett az új elnökségnek. Beszédében hangsúlyozta, hogy a mostani átalakulás olyan fontos pont a MOB életében, mint amilyen az 1989-es önállóvá válás volt.

“Az egyik fő feladat most az, hogy minél több magyar fiatal sportoljon, a másik, hogy őrizzük meg a magyar sport hagyományait és eredményességét a jövőben is” –- jelentette ki a köztársasági elnök.

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a sporttörvény előírása alapján a MOB hatásköre kibővült, és a szervezet egyedüli köztestületként most már a magyar sport egészéért felel, és nemcsak sportszakmai, hanem forráselosztási feladatokat is el kell látnia.

A sporttörvény értelmében megszűnik a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség és Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége. Jelenlegi feladataikat a MOB veszi át úgy, hogy az eddig önálló szövetségek által irányított területek a MOB szakmai tagozataiként tovább működhetnek, képviselőik pedig az olimpiai bizottság alelnökei lesznek.

Borkai Zsolt elnök úgy fogalmazott, hogy ezentúl a MOB tulajdonképpen a magyar sport parlamentje lesz, hiszen a szervezetben a hazai sportélet minden területe megfelelő képviselet kap. A sportvezető a közelmúlt feladatait áttekintve felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB idén már több mint 100 millió forintot biztosított előlegként az olimpiai felkészüléssel kapcsolatos legfontosabb feladatokra.

Borkai Zsolt maradt az elnök
A 46 éves Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere – aki 2010 novembere óta elnök – az egyetlen jelölt volt az elnöki posztra a tisztújítás során, merthogy ez is napirendi pont volt a közgyűlésen.
A közgyűlés öt alelnököt is választott: Magyar Zoltán (olimpiai tagozat), Leyrer Richárd (nem olimpiai sportágak), Monspart Sarolta (szabadidősport), Tóth Miklós (egyetemi, főiskolai diáksport) és Deutsch Tamás (fogyatékosok sportja) személyében.
Az alapszabály értelmében automatikusan az elnökség tagja lett Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke és Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke.

A közgyűlésen összesen 173-an voksolhattak, Borkait 166 igen, 5 nem szavazat mellett választották elnökké, 2 szavazat pedig érvénytelen volt.

Az elnökségbe beválasztották Gémesi Györgyöt, Gyulay Zsoltot, Kovács Antalt, Regőczy Krisztinát és Szabó Tündét.

Bakonyi Tibort a Magyar Kézilabda Szövetség visszahívta a MOB közgyűléséből, így ő nem is pályázhatott az elnökségi tagságra.


“Az eredeti célkitűzésünket nem kell megváltoztatni, továbbra is reális esély van arra, hogy Magyarország Londonban az első húszban végezzen a nemzetek rangsorában. Az elmúlt évek világversenyeinek eredményei alapján reális cél, hogy megismételjük a pekingi eredményünket, és bízunk benne, hogy talán túl is tudjuk szárnyalni azt”
-– fogalmazott Borkai, aki azt is elmondta, hogy MOB a közelmúltban 30 millió forinttal kiegészítette az olimpiára kvótát szerzett, vagy arra még esélyes sportolók Gerevich-ösztöndíját.

Egyúttal köszönetet mondott az államnak, hogy 570 millió forinttal támogatja a magyar csapat olimpiai részvételét. Hozzátette: a Malév csődje miatt az olimpiai csapat nem tud magyar légitársasággal utazni, de a MOB már felvette a kapcsolatot a British Airwaysszel, és megnyugtatta a tagságot, hogy minden magyar versenyző és sportvezető időben megérkezik majd a játékokra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.