Sport

Debrecen rendezi az idei úszó-Európa-bajnokságot

Antwerpen visszalépett, így ebben az évben is lesz világesemény Magyarországon: a cívis városé az úszó-Eb!

A hírt Gyárfás Tamás, az Európai Úszó Szövetség alelnöke, a Magyar Úszószövetség elnöke jelentette be csütörtökön.

A belga város pénzügyi nehézségek miatt lépett vissza az eseménytől.

Gyárfás azt követően számolt be a sportdiplomáciai sikerről, hogy az AP amerikai hírügynökség tudni vélte: Antwerpen lemondása nyomán London lépett elő a május 17. és 26. közötti időpontra tervezett Eb házigazdájának.

“Bár az AP világgá röpítette, hogy Londoné a 31. úszó Eb, a végső döntés mást igazolt: a LEN választása Debrecenre esett. Az elmúlt napokban hatalmas sportdiplomáciai csatározás indult a gyors megoldás elősegítése érdekében. A rendezőnek normálhelyzetben tekintélyes jogdíjat kell fizetnie a LEN-nek. Köztudott, hogy 2006-ban Budapest 800 ezer, 2010-ben 600 ezer eurót fizetett a jogdíjért, de például a Magyar Vízilabda Szövetség 1 milliós ajánlattal nyerte el a 2014. évi felnőtt vízilabda Eb rendezési jogát” – mondta.

Antwerpennek – tette hozzá a magyar sportdiplomata -, miután lemondott a 2012-es Eb-ről, várhatóan súlyos büntetést kell fizetnie, minek következtében a helyébe lépő olcsóbban elérhette, hogy házigazda legyen.

“London mellett Eindhoven és Torino neve került a kalapba, de Kósa Lajos debreceni polgármesterrel és Czene Attila sportért felelős államtitkárral valóban villámgyorsan sikerült megegyezni, hogy a város – a 2007. évi rendkívül sikeres rövidpályás Eb után – újabb csúcseseménynek adjon otthont, és ezúttal Debrecen gyönyörű fedettuszodájában 50-es medencében találkozzanak Európa legjobb úszói.

A kitűnő összhang eredményeként Debrecen megtette ajánlatát: 150 ezer eurót kínált a LEN-nek. A magyarok villámakciója, rendkívüli gyorsasága alapján a LEN mellettünk döntött, ily módon hivatalos, hogy – Debrecen és a sportállamtitkárság pazar helytállása nyomán – 2006 és 2010 után a MÚSZ nyerte el a 2012-es Eb rendezési jogát is” – nyilatkozta Gyárfás Tamás.

Debrecen éppen a héten jelentette be, hogy hamarosan közvetlen repülőjárat kezdi meg működését London és a város között a WizzAir jóvoltából.

Kilencvenmilliós támogatást nyújt a NEFMI
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) közleményben tájékoztatott arról, hogy a 150 ezer eurónyi jogdíj támogatása mellett az Eb szervezési költségeihez is hozzájárul, a licencdíjjal együtt az állami támogatás teljes összege 90 millió forint lesz.
A pénzügyi hozzájárulásról, a minisztérium ezen szándékáról Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön (ma) levélben adott tájékoztatást Nory Kruchtennek, az Európai Úszószövetség (LEN) elnökének – derül ki a NEFMI kommünikéjéből, amelyben az is olvasható, hogy a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerdán vette fel a kapcsolatot a NEFMI sportért felelős államtitkárságával, az eredeti rendező, Antwerpen visszalépése után kialakult helyzet elemzése mellett jelezve, hogy a MÚSZ a debreceni önkormányzattal együttműködve örömmel rendezné meg az idei úszó Európa-bajnokságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik