Sport

Filmfesztivál Londonban az olimpiáról, magyarokkal

A közelgő londoni olimpiához kapcsolódva a sportot állítja a középpontba a február 16. és 23. között zajló, Ready Steady Doc! című dokumentumfilm-fesztivál.

Az Európai Kulturális Intézetek londoni klasztere, a Londoni Magyar Kulturális Központot is tagjai között tudó EUNIC London rendezi a fesztivált, amelynek központi témája idén a sport.

Magyarországot A szabadság vihara (Freedom’s Fury) című film képviseli, amely az 1956-os melbourne-i olimpia szovjet-magyar vízilabda mérkőzését idézi fel.

A 2006-ban készült, 90 perces dokumentumfilmet február 17-én, pénteken este láthatja a londoni Francia Intézetben a közönség. A vetítésen részt vesz Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, valamint Colin Keith Gray, a film társrendezője, akiknek részvételével beszélgetést is rendeznek.

A film egyik ajánlója:

A szabadság vihara című, Colin Keith Gray és Megan Raney Aarons rendezte amerikai film – amelynek producerei között volt Quentin Tarantino, Andrew G. Vajna és Lucy Liu is – az 1956-os melbourne-i olimpia december 6-án lejátszott szovjet-magyar vízilabda mérkőzésének történetét dolgozza fel. A dokumentumfilm az akkori kiélezett történelmi helyzetet mutatja be interjúk és a korabeli sajtó felhasználásával.

A fesztivál az EUNIC London és az Európai Bizottság brit képviseletének közös projektje, amelyben tizenhárom nagykövetség és kulturális intézet, valamint a University College London működik közre. A londoni kulturális intézetek egymás filmjeit mutatják be, így a magyar intézet cseh, észt és dán dokumentumfilmeket vetít – tájékoztatott Pászthy Beáta, a londoni magyar intézet igazgatója.

Az ötödször megrendezendő dokumentumfilm-fesztivál az Európából összegyűjtött alkotásokon keresztül számos érdekes történetet tár a közönség elé, amely például egy 4 éves maratoni futóval és egy 83 éves rúdugróval is megismerkedhet a filmek révén – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik