Sport

17 éves lány verte meg Polgár Juditot

Polgár Judit 22 év után kapott ki női sakkozótól. A Gibraltár Openen a még nem nagykorú Hou Yifan (kínai) kényszerítette a parti feladására.

Érdemes követni a jelenleg zajló Gibraltár Opent, hiszen négy magyar éljátékos is szerepel a versenyen, ami minden idők egyik legerősebb nyílt bajnoksága. A mezőnyben tizenegy 2700 feletti szupernagymester ült asztalhoz. A magyar indulók Polgár Judit, Almási Zoltán, Erdős Viktor és Rapport Richárd.

A magyarok közül Rapport Richárd kezdett a legjobban, a negyedik forduló után 3 és fél ponttal holtversenyes első helyen állt, miután csodálatos játékkal győzedelmeskedett Jan Gustafsson ellen, viszont mostanra visszaesett (6 pont, 26.hely).

A versenyen a kínaiak 17 éves női világbajnoka Hou Yifan stabilizálta legjobban a játékát, nyújt mindvégig kimagasló teljesítményt. Almási Zoltán ellen a 3. fordulóban nyert partit, a 8. fordulóban pedig legyőzte Polgár Juditot is – a 47. lépésben kényszerítette a parti feladására. Ez utóbbi két szempontból is érdekes: az aktuális női világranglista-vezető (Polgár Judit) találkozott a női trónon ülő világbajnokkal, illetve nagymesterünknek 1990 óta ez volt az első női játékostól elszenvedett veresége. Akkor, az újvidéki sakkolimpián Nona Gaprindasvilitől kapott ki. Megjegyzendő persze, hogy Polgár Judit folyamatosan férfiak között méreti meg magát, így ritka vendég az asztal túloldalán ülő nő…

A versenyt 9 forduló után némi meglepetésre a 17 éves Hou Yifan vezeti 7,5 ponttal, és jó eséllyel pályázik a legjobb nőnek járó 10 ezer fontra, illetve a 20 ezer fontos fődijra is. A kínai sakkozónőnek az Élő-pontszáma ugyan kevesebb mint Polgár Judité (2605, illetve 2710), de úgy látszik, játékerőben, kitartásban annak ellenére felveszi a versenyt a legjobb férfiakkal is, hogy most, Gibraltáron debütált nemzetközi férfimezőnyben (Kínában már részt vett férfiversenyen).

.A verseny jelenlegi állása szerint a legjobb magyar Almási 6,5 ponttal – az Élő-pontszámokat is figyelembevéve – a 8., Erdős Viktor (6,5 pont) a 13., míg Polgár Judit (6 pont) a 17..  A verseny állása itt található – a 10. forduló csütörtökön 11 órakor kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik