Sport

Nekimegyünk a feketehegyieknek

Este nyolc órakor Montenegró ellen játszik a magyar vízilabda-válogatott Európa-bajnoki elődöntőt. Délszláv stílus, gyilkos meccs garantált.

Montenegró fiatal ország, állandóan változik. Szerbiától való különválásuk, azaz újkori történelmük legnagyobb sportsikerét éppen a vízilabda-válogatott érte el – 2008-ban, a spanyolországi Malagában egykori anyaországukat, Szerbiát és Kemény Dénes válogatottját megelőzve szereztek Európa-bajnoki címet.

Az elmúlt években többször is találkoztunk (Montenegró-történelem alább a táblázatban) a feketehegyi csapattal.

Magyarország-Montenegró történelem

2008. Európa-bajnokság, Spanyolország, Malaga

Július 7-én éppen rajtunk keresztül másztak az aranyig. Az elődöntő félidejében még 5-4-re vezettünk ellenük, innen fordítottak 10-9-re a montenegróiak és jutottak be a döntőbe.

2008. Olimpia, Kína, Peking

Alig több mint egy hónappal az Európa-bajnoki zakó után Pekingben, az olimpián 10-10-es döntetlen lett a csoportmeccs vége, hogy aztán az elődöntőben 11-9-re eldádázzuk őket, és a magyar vízilabda-válogatott egyhuzamban harmadik olimpiai bajnoki címét is megnyerje.

2011. Világbajnokság, Kína, Sanghaj

Világversenyeken utoljára tavaly, a sanghaji vb csoportkörében találkoztunk velük, akkor az utolsó negyed pazar, 4-1-es teljesítményével fordítottunk és nyertünk végül 11-10-re.

Az eredmények azt mutatják, a ma esti mérkőzés sem lesz sétagalopp. Montenegró válogatottja – hogyan másként – tipikus délszláv stílusban játssza a pólót. A brutális erőn alapuló verekedős stílus az eredményeiket figyelve sok mindenre jó, de arra mindenképp, hogy a sokkal technikásabb magyar stílust alkalomadtán megfojtsa. Fel kell kötni tehát az úszógatyát rendesen, sőt, nem árt a kesztyűt is felvenni ma este, mert a vízipankráció garantált!

Ráadásul az új szövetségi kapitány, Ranko Perovic a sanghaji csapathoz képest több meghatározó játékost is visszacsábított a csapatba. Mondjuk éppen arról a Perovicról van szó, akinek a keze alatt Steinmetz Ádám éppen három évig pallérozódott Kotorban, így Kemény Dénes biztosan kikérte a magyar válogatott centerének a véleményét a várható taktikát, stílust illetően.

Beck György, a válogatott csapatvezetője a vlv.hu-nak nyilatkozott:

A montenegrói csapat az eddigi mérkőzéseik alapján stabilan játszott, fizikálisan és taktikailag is megingathatatlannak tűnt, ráadásul az új kapitány érkeztével mintha éhesebb lenne a csapat, mint tavaly.

Hollandiában úgy látszik, szeretik a vízilabdát mérkőzés iránt meglepően nagy az érdeklődés, az elődöntőkre és a döntőkre is telt ház várható.

A mérkőzést az M1 19 óra 55 perctől élőben közvetíti, valamint a Sport24 élő, szöveges közvetítéssel jelentkezik a találkozóról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik