Sport

Bernek: Irány az olimpiai döntő!

Bernek Péter a rá jellemző szerénységgel csak annyit mondott saját londoni esélyeiről, hogy a döntőbe várja magát 200 méteres hátúszásban a nyári olimpián.

A Kőbánya SC még húszon inneni kiválósága az őt ismerők szerint az ötkarikás játékok egyik nagy és kellemes meglepetése lehet a magyar csapatból, s osztja e vélekedést Kiss László szövetségi kapitány is, aki szerint Bernek a már nem is távoli jövő komoly reménysége. “Nyíltszívű, az edzők számára ideális partner Péter, aki addig edz, amíg bírja. Fejlődése töretlen, sokat várok tőle Londonban is” – így a kapitány.

Ő maga “beérné” azzal, ha tagja lenne az olimpián a legjobb nyolc úszót felvonultató finálé mezőnyének, s ezért így is készül nap mint nap.

“Úgy tízéves korom óta versenyzek, és szerencsére az eredmények sem maradtak el eddig” – mesélte a napokban mexikói edzőtáborba utazó Bernek Péter. A korosztályos sikerek jöttek egymás után, s már 12 esztendősen indult a felnőttek rövidpályás országos bajnokságán, igaz, nem háton, hanem gyorson – méghozzá 1500 méteren -, ahol hatodik lett. 2007-ben aztán már legkedvesebb számában lett magyar bajnok 25 méteres medencében, 16 évesen, 2008-ban pedig a felnőtt ob-n szerzett ezüstérme jelezte: jó úton halad. Itt elért eredményével ráadásul teljesítette az olimpiai kvalifikációs szintet, de Pekingben még nem jutott szerephez:


“A váltóban tartalék voltam, s bár nem kaptam lehetőséget az indulásra, belekóstoltam az olimpia légkörébe, ami Londonban is segíthet
– idézte vissza a pekingi élményt. – Az idei olimpiával azért még nem nagyon foglalkozom, legfeljebb annyiban, hogy 200 mellett 100 háton is jó lenne indulni, na és összejöhet még a részvételem a 4×100 méteres vegyes-, és a 4×200 méteres gyorsváltóban egyaránt. De ez még odébb van.”

Bernek nevét Peking után ismerhette meg ország-világ, amikor is a magyar bajnoki címek sorát követően 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok lett Szingapúrban 2 percen belüli idővel. Azon a nyáron ifi Európa-bajnoki aranyat is kiérdemelt, amellett mindkét hátszámban megúszta az olimpiai A szintet, majd a tavalyi, sanghaji felnőtt világbajnokságon a selejtezőben élete eddigi legjobbját érte el 1:57.23-mal.

“Sajnos az elődöntőben már 1:58-on kívül érkeztem célba, így csak a tizedik lettem, a nyolcas döntőhöz 14 század hiányzott. Kicsit zavart a dolog, de hasznos tapasztalatokat szereztem – mesélte. – Persze sosem helyezésben gondolkodom, hanem csakis időeredményben.”

Ilyen – ha lehet, már a márciusi országos bajnokságon megvalósítandó – “idős” célja Cseh László 1:56.69-es magyar rekordjának a megdöntése.

“Igen, 2012-ben meg akarom javítani Laci csúcsát” – mondta Bernek, aki 100 m háton, rövidpályán már elvette Cseh rekordját, mi több: országos csúccsal lett 200 m háton is Eb-negyedik 25-ös medencében.

Az elvárásokhoz kellő alapot adhat ama tény is, hogy tavaly decemberben egy pozíciót előre rukkolva bronzérmesként végzett a rövidpályás kontinensviadalon Szczecinben. Ő az igazán biztatót ugyanakkor abban látja, hogy a január közepi, belgiumi Flanders Kupán, Antwerpenben úgy végzett elsőként fő számában, hogy két másodpercet javult tavaly ilyenkori önmagához képest.

“A felkészülési időszak elején vagyunk, az 1:59.16-os időmet tekintve azt mondhatom, nem állok olyan rosszul…”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik