Sport

Szurkoló vert fejbe egy osztrák hokist

Pénzbüntetés, és pályabetiltás vár a Fehérvárra

Ragyogóan menetel a SAPA Fehérvár AV 19 csapata az osztrák jégkorong bajnokság alapszakaszában, és a jelenleg a tabella ötödik helyén álló gárda komoly eséllyel pályázik arra, hogy két év után ismét ott legyen a rájátszásban.

Pénteken a Red Bull Salzburg együttesét fogadták az ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban, a sokszoros bajnok, címvédő elleni csaták mindig különös jelentőséggel bírnak a kék-fehér klub életében, és ez ugyanúgy vonatkozik szurkolóikra is. A találkozót magabiztosan nyerték a vendégek 4-1-re, annak ellenére, hogy a fehérváriak számtalan helyzetet dolgoztak ki, de ezek közül csupán egyet használtak ki. A mérkőzésen végig érződött a feszültség, magasabb hőfokon égtek mind a főszereplők, mind a közel négyezer szimpatizáns. Már lényegében a fontosabb kérdések eldőltek, amikor a lefújás előtt néhány perccel összetűzött Magosi Bálint, és a salzburgiak kanadai légiósa, Robert Davison. Mindez a palánk mellett történt, olyan helyen, ahol éppen a pályát karbantartó Rolba szokott közlekedni. A Volán játékosa éppen a palánkhoz szorította, és gyepálta ellenfelét, amikor egy sötét sapkás úriember átnyúlva a palánkon, nemes egyszerűséggel fejbe vágta a Bikák bekkjét. Ő nagy valószínűséggel ebből túlságosan sokat nem érzékelt, ám mestere, és honfitársa Pierre Pagé egészen közelről, a kispadon állva konstatálta az esetet. A mérkőzés után rögtön a játékvezetőknél jelezte, hogy nem hagyja annyiban a dolgot, valamint a szokásos edzői nyilatkozatban is kitért rá. „Sohasem láttam még olyat pályafutásom során, hogy egy szurkoló megüssön egy játékost. Úgy gondolom, hogy a szövetségnek ezt megfelelően szankcionálnia kell!”

Feljelentése nyomán rettentően kínos helyzetbe került a SAPA Fehérvár AV 19 vezetősége, hiszen az osztrák liga fegyelmi bizottsága általában „vevő” az ilyen esetekre, és példát szokott statuálni. Így történt ez – milyen a véletlen – egy hazai mérkőzésen történt balhé után, éppen a Salzburg ellen, a 2008/09-es szezonban. Mint sokan emlékeznek rá, akkor állították ki verekedés, és egy szabálytalan belépő nyomán, majd tiltották el addig soha nem tapasztalt példátlan szigorral Ryan Bonnit, és Derek Couture-t 16 illetve 12 meccsre.

A pénteki incidens után természetesen a klub nagy erőkkel elkezdte keresni a tettest, szerencse, hogy van video, illetve fényképfelvétel az elkövetőről, így talán nem lesz nehéz a beazonosítása. Más kérdés, hogy a Fehérvári Ördögök számára ez a tény csupán annyiban lehet vigasztaló, hogyha az időközben az ügybe bevont rendőrség segítségével tálalni tudják a fegyelmi bizottságnak a tettest, az talán enyhítő körülménynek számít. A már említett három évvel ezelőtti ügynél 2500 eurós büntetést kapott a klub, itt most úgy tűnik, sokkal mélyebbre kell nyúlni a kasszába, és akár tízezer euró is lehet a szankció felső határa.

Nem véletlen, hogy az egyesület honlapján ez a közlemény olvasható: „A Sapa Fehérvár AV19 minden lehetséges eszközzel igyekszik megtalálni a rendbontó személyt, akinek a felelőtlen tette a klubunkra kivetett súlyos büntetést eredményezhet. Ennek érdekében a klub a Rendőrség segítségét is igénybe veszi, és számít szurkolóira is.” Talán némiképp bíztató lehet a fehérváriak számára, hogy volt már hasonló eset a ligában.

2007-ben, egy Villach-Vienna meccsen a bécsi Manuel Latusa egy szurkolóval keveredett verekedésbe, akkor a vendéglátóknak 2500 eurót kellett a szövetségnek fizetni, és felfüggesztett csarnok bezárásra ítélték őket.  Idősebb Ocskay Gábor szakosztály-igazgatót nem a legjobb hangulatban találtuk. „A biztonsági szolgálat nem volt a feladata magaslatán, megtettük ismeretlen tettes ellen a feljelentést, teljesen beazonosítható fotóval rendelkezünk, egészen biztos vagyok abban, hogy órákon belül a nyomára akadnak. Szeretnénk minél előbb, még a liga döntése előtt jelezni, hogy megtettük a megfelelő lépéseket, megvan az illető, akinek szankcionálni fogjuk a tettét, akár több évre is kitilthatjuk a létesítményből! Ezután már nem tudunk mit tenni, várjuk azt, hogy a lehető legkisebb büntetéssel megússzuk. Azt a tanulságot kell levonnunk, hogy még az eddigieknél is fokozottabban kell a biztonságra ügyelnünk. Meg nem történté nem tudjuk tenni, és ennek a konzekvenciáit le kell vonnunk. A ligában eltöltött öt évünk alatt ez abszolút nem volt jellemző ránk.”  – mondta a klubvezető.

A fegyelmi bizottság napokon belül döntést hozhat.

Káldor András

Ajánlott videó

Olvasói sztorik