Sport

Curling: egy új magyar sikersportág

A magyar férfi és női curling-válogatott a moszkvai B csoportos Európa-bajnokságon feljutott a sportág élvonalába. Utánajártunk, miért jöhetett össze a nagy bravúr.

Az A csoportba jutott magyar férfi és női válogatott tagjai.
Felső sor: Kiss Zsolt, Gazdagh Pál, Sune Frederiksen (edző). Középső sor: Nagy György, Belleli Lajos, Hall Krisztián, Ézsöl Gábor. Alsó sor: Ádám Boglárka, Szekeres Ildikó, Patonai Ágnes, Béres Alexandra, Páthy-Dencső Blanka

Kevés olyan sportág van a világon, amelyikben a magyar nemzeti csapat Európa tíz legjobbja között található. Nos, a curlingben jelenleg ez a helyzet, merthogy a moszkvai B csoportos Európa-bajnokságon a női válogatott arany-, a férfi pedig ezüstérmével kvalifikálta magát az A csoportos kontinenstornára.

„Évek óta bizonyították a válogatottjaink, hogy nagyot fejlődött a sportág az utóbbi években, emiatt már respektálják a csapatainkat, és számolnak velünk. Óriási eredmény a feljutás, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy már négy éve ott toporogtunk a bravúr küszöbén. Emiatt vált egyre elfogadottabb a nemzetközi vélemény: a magyaroknak az A csoportban a helye. A siker és az elismerés óriási megtiszteltetés, lehetőség, de egyben felelősség is” – mondta kérdésünkre Rókusfalvy András, a Magyar Curling Szövetség elnöke.

2005. Ebben az évben vett új irányt a magyar curling fejlődése, ugyanis Nagy György vállalkozó kezdeményezésére és finanszírozása mellett ekkor nyílt meg hazánk első, és eleddig egyetlen versenypályája, Kamaraerdőn. Nem volt skót (mint a sportág feltalálói), ezt jelzi, hogy kiváló a pálya és a kövek minősége, a környező országokból is járnak ide edzeni. Nagy György bízott abban, hogy a befektetés megtérül.

Így volt ezzel egy bizonyos Günther Hummelt nevű osztrák úr is, aki mindenáron el akarta érni, hogy a curling visszakerüljön az olimpia programjába (merthogy 1924-ben bemutató sportágként jelen volt ott). Ehhez azonban szükség volt 30 olyan országra, amelyben működik helyi szövetség. 1989-ben így alakult meg a magyar, amely éppen a 30. szervezetként elévülhetetlen érdemeket szerzett a curling olimpiai szerepvállalásában. A 90-es években nem volt jelentős curlingélet Magyarországon, bár egy székesfehérvári klub ellátogatott nemzetközi versenyekre.

A játék szabályai röviden
A játékot két csapat játssza, mindkét csapat nyolc-nyolc követ csúsztathat a jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe. Az a csapat nyer, amelynek kövei a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához. Felváltva csúsztatnak, ezért 2-3 lépésre előre látni kell, mi történhet a játékrész végén.
Egy játék tíz endből, vagyis játékrészből áll. Döntetlen esetén erre jöhet még egy 11. hosszabbítás. A játék színhelye egy keskeny, hosszú jégpálya, két végén egy-egy céltábla jellegű rajzolattal.
A csapatok célja minden end végére az, hogy lehetőleg minél több kövük helyezkedjen el a ház középpontjához közelebb, mint az ellenfélé. Ennek érdekében kiüthetik az ellenséges követ is. A kövek útja a jég sűrű söprésével bizonyos határokon belül befolyásolható.
Mint minden valamire való, önmagára igényes sportágnak, a curlingnek is vitatott az eredete. Olyan területeken játszották először, ahol magashegységek és télen befagyott tavak is vannak, Skócia (innen származik első említése 1540-ből, Paisley városából), a Németalföld, Skandinávia és Kanada is a curling erős bástyája a kezdetektől.
A mai Hollandia területén már 450 éve játszották, idősebb Pieter Bruegel festőművész meg is örökítette egy képén. Az első klubot Edinburghban alapították meg 1837-ben.

Az első nagyobb hazai lépések egy síelés után kezdődtek. Egy baráti társaság (benne Nagy Györggyel, feleségével, Szekeres Ildikóval és Béres Alexandrával) egy sítúra alkalmával ismerkedett meg a curling szabadtéri változatával 2002 októberében, és annyira megtetszett nekik a játék, hogy utánajártak a lehetőségeknek. Nem sokkal később Kanadába utaztak egy edzőkurzusra, és megismerkedtek Darell Ellel, aki aztán hét éven át volt a magyar curling első fecskéinek felkészítője.

„Eleinte a női és a férfi csapat tagjai házastársak voltak, így indultunk el, így jártunk versenyekre. A pálya megnyitása után aztán egyre többen érkeztek a sportágba, és nagyobb volt a merítési lehetőségünk is. Ezt a sportágat könnyű megszeretni, mert hamar elsajátíthatóak a szabályok” – mondja Szekeres Ildikó, aki férjével 2009-ben világbajnoki ezüstérmes lett vegyes párosban, és aki Béres Alexandrával a kezdetektől fogva a női válogatott csapatkapitánya.

A 4-4 tagú női és férfi csapatverseny mellett rendeznek vegyes páros és 2-2 férfi és női indulóval zajló világversenyeket (utóbbi kevéssé jellemző a mieinkre) is.

„Akkor lettünk vb-ezüstérmesek, amikor a jégkorong-válogatott feljutott az A csoportba, így érthetően nem kapott nagy teret a mi sikerünk. Kicsit sajnálom. Az, hogy most csapatban is el tudtunk érni egy ekkora sikert, egy nagyon hosszú és kemény munka eredménye. Többször voltunk bronzérmesek, közel voltunk a bravúrhoz, de nem jött össze. Most viszont annyira egységes volt a csapatszellem, mint még talán sohasem. Ez nagyban köszönhető Páthy-Dencső Blankának, aki végigcsinálta velünk a felkészülést, és az Eb-t amolyan segédedzőként dolgozta végig. Minden meccsünk előtt egy 15 perces taktikai megbeszélésen vettünk részt, ahová ő egy kis csizmával készült, amelyben rengeteg értékes gondolatot foglalt össze kis cetliken. Mindig húztunk, és miután felolvastuk a tényleg találó gondolatokat, feloldódtunk, feltöltődtünk, és így vágtunk neki a meccseknek. Nagyon jó ötlet volt tőle” – utalt a siker egy kicsi, ám fontos titkára Szekeres Ildikó, aki ugyanúgy fitnesszel foglalkozott a curling előtt, mint Béres Alexandra. Nem is kis eredményeket ért el: a miami világverseny bajnoka, kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki 5. lett fintessben.

Rókusfalvy András: “Már számoltak a mieinkkel…”

Béres Alexandra is a csapatszellemet emelte ki értékelésében, és csapattársához hasonló szerénységgel utalt arra, hogy már nem könnyed bohóckodás a sportág. Egyesek a jég sakkjának nevezik, hiszen a taktikai elemek erős gondolkodásra késztetnek.

„Nagyon nehéz, igazi precíziós játék a curling. Nagy figyelmet, kommunikációs képességet igényel a csapaton belül, hiszen egy meccs 2 és fél, 3 óráig tart. A pulzus fel-le halad a mérkőzés alatt, de a dobásnál például nyugodtan kell lenni. Mindig azt szoktam mondani, bármilyen sportágról is legyen szó, 8-10 évet el kell benne tölteni, hogy érezd a finomságait. (…) Rengeteget edzettünk és készültünk. Ez vezetett oda, hogy az utolsó meccseken már nem is kellett annyira izgulnunk, mindannyian jó formában voltunk” – mondta Béres Alexandra, aki egy bővebb interjúban beszélt arról, mit is jelent számára a sportág (IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL AZ INTERJÚ!)

Fontos tudni, hogy az Európa-bajnokságon a magyar országos bajnokságot megnyerő klub tagjai képviselik az országot, a hölgyeknél 2003 óta nem lehet legyőzni a Westbay SC-t. A férfi mezőnyben is a Westbay lett idén a bajnok, így a mostani ezüstérmet is ők érték el. A szabály azonban az, hogy a jövőre rendezendő EB-n (minden évben találkozik a kontinens elitje) a 2012-es országos bajnok indul, a mostani hősök tehát a részvételi jogot harcolták ki Magyarországnak.


„A vetélytársak és az A csoportos nemzetek képviselői is gratuláltak nekünk a feljutást követően. Az osztrákok, akikkel jóban vagyunk, és akikkel nagyon kemény csatákat vívtunk az elmúlt években, ugyanúgy drukkoltak nekünk, ahogy viccesen fogalmaztak, alig várták, hogy feljussunk az A csoportba. A kitartás meghozta gyümölcsét”
– így a magyar női csapat skipje (csapatkapitánya), aki néhány apró érdekességet is elárult a sportágról.

A curling köve 19,7 kilogramm, nem könnyű, de nem is kell felemelni a játék alatt. Ennek ellenére a gyerekek kisebbekkel űzik a sportot, más kérdés, hogy a magyar pályán még nincsenek ilyen eszközök. A seprű végtelenül könnyű, egy ujjal meg lehet tartani, textil bevonat van az alján, amely felmelegíti a jeget, így a kő jobban csúszik. Akár 4 métert is lehet segíteni a csúszásban egy seprűvel. A speciális cipőt is Kanadából rendelik. A teremben érdemes rétegesen öltözködni, mert csak 3-5 fok van.

Itt megtudhatjuk, hogyan is készül a curling köve:

A curling drága sport, nem mindenki engedheti meg magának, ám a mostani dupla siker javíthat ezen a helyzeten.

„Biztos vagyok benne, hogy megnyílnak majd a lehetőségeink, jobban tudjuk promotálni a sportágat, valamivel aktívabbak lehetnek a szponzoraink. Nagyon fontos, hogy jövőre már az Eurosport képernyőjén a magyar válogatottat is lehet látni. A hosszú távú cél most az, hogy elérjük, épüljön még pálya Magyarországon, valamint az, hogy ne hagyják abba a sportot, akik elkezdik, és minél több fiatal álljon a curling mellé” – sorolta a kellemes terheket a szövetség elnöke.

Bizony kellemes, hiszen a hölgyek mellett a férfi válogatott is az élvonalba jutott (2008-ban és 2009-ben majdnem sikerült nekik, akkor bronzérmesek lettek). Ez azért megsüvegelendő teljesítmény, mert a nőkkel ellentétben sokkal több együttes versenyez a magyar bajnokságban, és többször változott a bajnok személye, így a válogatott összetétele is az elmúlt időszakban. Ez pedig feltételezi a viszonylag kevesebb rutint és versenytapasztalatot.

Ézsöl Gábor szerint is kortalan sport a curling
(Fotó: MTI)

„Úgy érzem, abszolút megérdemeltük a feljutást, mert rengeteg munka áll mögötte. A nyáron ugyanúgy készültünk, mint a legkeményebb időszakban, szeptember 1. és december 1. között, amikor 48 napot edzettünk a pályán, de voltunk egy kanadai edzőtáborban is. Mindannyian dolgozunk a curling mellett, de ennek ellenére is mindent megtettünk, hogy tisztességesen felkészüljünk” – fogalmazott Ézsöl Gábor, a válogatott tagja, aki a csoportmeccseken még legyőzött, ám a döntőben jobbnak bizonyuló oroszokról csak annyit mondott: „ők profi sportolók, ebből élnek, az orosz szövetségtől fizetést kapnak, és három hónapos edzőtáborban készülhettek”.

Ő is megerősítette, hogy a curling egy kortalan sportág. A magyar csapat legfiatalabb tagja 27, a kapitány, mellesleg korábban többszörös magyar bajnok sportlövő, bowling-Európa-bajnok és golfozó Nagy György pedig 46 éves.

„Ha valaki versenyszerűen akar mozogni, sportolni, a curlingben könnyen jó lehetőségre, sikerélményekre találhat, még akkor is, ha későn kezdi el. Ha pedig 10-12 évesen ismerkedik meg vele, akkor egészen fényes jövő is állhat előtte. Kell hozzá egyensúlyérzék, stratégiai szemlélet, fizikai felkészültség, de a lényeg valójában a csapatszellem, az együttműködési képesség. Éppen Moszkvában beszéltem egy holland barátommal – merthogy a nemzetközi mezőnyben komoly barátságok is kialakultak már -, ő 50 évesen kezdte a curlinget és egy fitt, boldog ember” – mutatta a példát Ézsöl Gábor.

A legfiatalabb, de övé a negyedik kő
Azt nem tudjuk, hogy az új seprű jól seper-e a curlingben, de azt igen, hogy a férfi válogatott legfiatalabb tagja, Hall Krisztián az egyik legfontosabb láncszeme a csapatnak.
– Előnyt jelent, hogy te vagy a legfiatalabb a csapatban?
– Talán fizikailag, valamint abban, hogy életkoromnál fogva bennem lehet a legnagyobb potenciál a jövőre nézve.
– Viszont Te lököd az utolsó követ, ami a legfontosabb, hiszen akkor dől el minden.
– Azt szoktuk mondani, hogy az utolsó köveket dobó játékosnak „sztárnak” kell lennie. Ha nem megy a játék, akkor nagy bajba kerül a csapat.. Szerencsére most az előbbi sikerült.
– Mégiscsak egy elismerés ez a szerep.
– Igen, mindenképpen. Köszönet illeti minden csapattársamat, hogy a felkészülés kezdete óta hittek bennem, mert csak ennek a tudatában lehet magabiztosan játszani ezt a pozíciót.
– Hogyan fertőződtél meg?
– A szövetség elnökének lánya, Rókusfalvy Orsolya gimnáziumi osztálytársam volt. Ő vitt le nézőként az első Magyarországon megrendezett 2005-ös férfi országos bajnokságra a kamaraerdei pályára. Ott ragadtam, és egy-két héttel később már el is indultam a vegyes OB-n.
– Hogy sikerült?
– Talán az 5-6. helyen végeztünk, de akkor még nem volt a maihoz hasonló magas színvonala a magyar curlingnek.
– Mi az, amit a legjobban szeretsz a curlingben?
– Nyilvánvalóan a jó társaság és a kiváló csapat nagyon fontos számomra. 20 évesen azzal a céllal vágtam neki a sportnak, hogy egyszer részt vehessek a téli olimpián. Elsőre azt gondoltam 2010-re ez sikerülhet, de ez túlzott elvárás volt. A következő Szocsiban megrendezendő téli olimpiára matematikai esélyünk még van, keményen fogunk dolgozni, hogy odaérjünk. A 2018-as olimpia viszont reális cél. Kevés olyan sportot tudok mondani, ahol 25-27 évesen még fiatalnak számít egy versenyző és legalább 50-55 éves koráig a nemzetközi élvonalban tud versenyezni.
– Eleinte gondolom, bulinak fogtad fel.
– Ma már biztosan nem, ez egy nagyon komoly sportág. Semmivel sem készültünk kevesebbet az Eb-re, mint bármelyik magyar élsportoló. A legfontosabb feladatunk a csapatunk egységesítése volt, mert a csapatunk tagjai mindannyian másik egyesületből érkeztek, akik a saját maguk útját, stílusát járták. Ezt kellett egységbe ötvözni. Ehhez nagy segítséget nyújtott a dániai származású, de Prágában élő edzőnk Sune Frederiksen.
– És még nincs vége…
– Fontos lesz a következő időszak, a cél egyértelműen az, hogy a legjobb 7 közé kerüljünk az A csoportos Eb-n, hiszen akkor kvalifikáljuk magunkat a világbajnokságra.


Ha valaki kedvet kapott a sportághoz, az alábbi, még tavalyi kisfilm után még jobban felbátorodhat:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik