Sport

Nagy csatában kapott ki a Pick a BL-ben

A Szeged lelkes, csupaszív játékkal sokáig ellensúlyozta a tudásbeli különbséget a Köbenhavn ellen, de végül alulmaradt a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában.

A Pick Szeged egy fantasztikus, végig kiélezett, magas hőfokú mérkőzésen háromgólos vereséget szenvedett a férfi kézilabda Bajnokok Ligája D csoportjában. A dán Koppenhága a világ egyik legstabilabb, legjobb csapata, sokat elárul a helyzetéről, hogy a tulajdonosa egy gyémántkereskedő.

A magyar csapat ennek ellenére lelkesedésével és pontos támadásaival méltó partnere volt a vendégeknek, az első félidőben Ancsin és Sulc vezérletével, valamint Buday pontos heteseivel tartották a lépést.

Így volt ez a második félidőben is, amikor a dánok megkapták a játékvezetők apró támogatását is. Nem ez döntött persze, hanem az, hogy a Köbenhavn cseresora és világklasszis játékosai jól koncentráltak a kiélezett helyzetekben, a mieink viszont talán egy kicsit elfáradtak.

Mivel a Szeged már csak egyszer játszik hazai pályán, nehéz lesz kiharciolnia a negyedik helyet a csoportban.

Skaliczki László, a Szeged vezetőedzője: Sajnos nem tudtam kibillenteni a csapatomat ebből a délutáni szieszta hangulatból. Nem volt eléggé kemény a védekezésünk. Mivel nagyon jól játszották meg a szélsőiket, így a fal megnyitást is már csak a végére tudtuk meglépni. A támadójátékunk, főleg az első félidőben jó volt, de túl sok gólt kaptunk.

Nagyon örülök a győzelemnek, láttuk ugyanis a szegediek győzelmét a Montpellier ellen, s egy jó csapattal kerültünk szembe. A siker kulcsa a második félidei védekezésünk volt. Több könnyű gólt tudtunk lőni a pontosabb védekezésből szerzett labdákból.

Eredmény – férfi kézilabda BL
Pick Szeged – Köbenhavn 31-34 (17-19)
A legjobb dobók: Buday, Sulc 8-8, Ancsin 5, illetve Hansen 9, Ekberg 6, Sigurdsson 5
A további mérkőzéseken:

Montpellier (francia)-Kiel (német) 31-34 (17-16)
Partizan Beograd (szerb)-Ademar León (spanyol) 24-27 (10-14)


Élő közvetítésünk az alábbiakban olvasható.

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, 34-31-RE GYŐZÖTT A kÖBENHAVN!

30. PERC: A végén Mikkel Hansen is betalál még, 9 góllal zárt.

30. PERC: De kááár, újra jöhettünk Tatai védése után, de eladta a Pick a labdát. Helytálló a drámai jelző erre a végjátékra.

29. PERC: 100 másodperc van hátra, Pribanic egy eladott labda után 31-33-ra alakítja az állást!

28. PERC: Ancsin egy Tatai-bravúr után elhibázza a szélső lövést, kár érte. Jöhet a dán támadás. Majd egy időkérés a részükről.

26. PERC: Pribanic az utolsó szalmaszálat előhúzza a zsebéből: 30-33!

24. PERC: Most már nagyon nehéz lesz. Rohan a Szeged, de előbb Ancsin, majd Lékai adta el a labdát. A harmadik szegedi támadásnál Lékait birkózták le, hetes és kettőperces kiállítás René Thof Hansennek.

22. PERC: A szakemberek a mérkőzés előtt azt mondták, döntő lehet, hogy a vendégek minden posztra legalább két klasszis fel tudnak vonultatni. Ehhez képest Mikkel Hansen végigjátssza a meccset, és világklasszis teljesítményt nyújt. Csuklóból a felsőbe 27-32!

20. PERC: A vendégek nem lassítják a játékot előnyük birtokában, inkább előremenekülnek, és így még bosszantó, hogy egyre nagyobb különbség mellett kell futni az eredmény után. Ancsin, majd Hansen lő gólt, hogy aztán Zubai is betaláljon. 27-31! Tatai bravúr után Gudjohnsson rántja lée Budayt, emberelőnybe került a Pick. Na, most egy nagy hajrát!

18. PERC: Csak összejött! Buday állt oda a vonalhoz, be is lőtte, 24-28. A fault után ráadásul emberelőnybe került a Pick Szeged. Kár, Olafur Stefansson újra ötös differenciára alakítja az állást. De csak 8 másodpercig, mert Pribanic is betalál. Nagy lesz itt a hajrá! 25-29!

17. PERC: A svájci bírók képtelenek 7-est ítélni a Szeged javára. Tatai viszont életben tartja a reményeinket folyamatos bravúrjaival.

15. PERC: Ne foglalkozz semmivel! – zúgott a csatakiáltás az időkérés végén, sajnos Mikkel Hansen sem foglalkozott semmivel, öttel megy a Köbenhavn. 23-28!

14. PERC: Összezártak Buday előtt a magyar támadásnál, de a síp néma maradt, belül védekezésért járt volna egy büntető. Még jó, hogy Tatai kétszer egymás után hárítja Ekberg lövését a jobb szélen. Közelítünk a második félidő feléhez. Lékai kétszer is ront támadásban, ennek az a vége, hogy 27-23-ra elhúz a Köbehavn. Sigurdsson talált be. Skaliczki László időt kér, az egy perc első 10 másodpercét a bírókkal beszélgeti le. Fütty a csarnokban.

12. PERC: Buday hetesből megszerzi hatodik gólját, aztán belül védekezésért jöhet a bünti a másik oldalon, és az a lövés is megrezgeti a hálókat. Naná, hogy Ekberg. 23-26!

10. PERC: Ismét Tatai a kapuban, hiszen Mikler nem védett jól. Mikkel Hansen hatodik gólját szerzi. Három a dán előny. Életben lenni, vagy nem lenni – ez itt a kérdés ezentúl!

A másik magyar együttes, az MKB Veszprém 16 óra 50 perctől a szintén dán Silkeborg otthonában feledtetheti a Berlin elleni hazai, kilencgólos vereséget.

8. PERC: Ekberg legyen a talpán, aki egy ilyen kiélezett meccsen biztosan céloz büntetőből. Sajnos van ilyen! Ekberg góljával megint kettő a dán fór. 22-24!

6. PERC: Elfogultság nélkül: a Szeged nagyszerűen játszik. Ne feledjük el, a csoport éllovasa, a világ egyik leggazdagabb csapata az ellenfél: Ancsin talál be, 22-23!

6. PERC: Ott is az! Sulc, ki más. 21-22, majdnem tíz méterről lőtte ki a pókhálót a bal felsőből.

5. PERC: Sigurdsson harmadik találatát jegyzi, Buday viszont kíméletlen hetesvégrehajtó, hiszen a Sulc elleni fault után büntetőből volt eredményes, 20-22! Ekberg is tud hibázni, egy gólra jöhet fel a Szeged.

3. PERC: Mikler kezdett megint a szegedi kapuba, nagy bravúrral védett egy dán támadásnál, de hetest kaptak a vendégek, Ekberg pedig belőtte: 19-21!


A meccset a helyszínen tekintette meg Csányi Sándor, a Pick- és az OTP-birodalom vezetője, az MLSZ elnöke, valamint Botka László, Szeged polgármestere is (Fotó: Iványi Aurél)

Magnus Andersson, a Köbenhavn edzője a Pick weboldalának így nyilatkozott a meccs előtt: “Nagyon nehéz és szoros mérkőzésre, amely mindkét irányba eldőlhet. Láttuk a Montpellier elleni meccsen, hogyan tudnak játszani a legjobbakkal, és meg is tudják verni őket, úgyhogy ez határozott figyelmeztetés volt számunkra. Tudjuk, hogy fantasztikus lesz a hangulat, mely csak még izgalmasabbá és intenzívebbé teszi majd a találkozót.”

2. PERC: Ekberg a főszerepben. Először emberhátrányban talál be, majd Ancsin lövése után a kipattanót szerzi meg, nagy bánatunkra. Újra hat a hat ellen! 18-20!

1. PERC: Rögtön egy dán kiállítással indulunk, René Thof Hansent állítják ki, Vadkerti pedig gyönyörű góllal közelebb is hozza a mieinket! 18-19!

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

Egy kis félidei statisztika: Mikler 8 lövésből egyet sem fogott meg, Tatai viszont 15-ből 4-et. Ez 27 százalékos teljesítmény. A mieinknél Buday és Sulc volt a legeredményesebb, mindketten 4 gólt szereztek.

30. PERC: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. 17-19 AZ ÁLLÁS!

30. PERC: Lékai megint, Mikkel Hansen szintén. Majd Sulc – a végén potyognak a gólok.

28. PERC: Lékai első gólját szerezte, és milyen fontos időszakban. Emberhátrányban talált be, kár, hogy aztán Tatai megint éppencsak lemaradt a védéről (15-18).

27. PERC: Mikkel Hansen – 14-17. Három perc van hátra az első 30 percből.

26. PERC: Tatai most kétszer is jogosan bosszankodik, hiszen Stefansson löbésébe még beleért, de mégis bepattant a laszti. Lékai hibázik egy távoli lövésnél, most jött el a hullámvölgy, hiszen Boldsen is eredményes – 14-16 az állás. Sőt, Budayt is kiküldik a játékvezetők jogosan…

24. PERC: Kínai figura után szerez gólt emberhátrányban a Pick!! Van vér a pucánkban. Pradanovic tette vissza középre a levegőben, Vadkerti pedig Ege mellett lő a hálóba. Stefansson talál be rögötn, 14-14!

22. PERC: Frantisek Sulcot ma nem lehet megállítani, megint betalál, középről, ismét vezet a Szeged – 13-12! Az első kettőperces kiállítás: Bajorhegyi Ádámot küldik ki a svájci sporik. Nem őt kellett volna, hiszen Czina volt szabálytalan.

21. PERC: Mikel Hansen igazolja, hogy klasszis. A dánok számára kritikus helyzetben talál be, 12-12!

20. PERC: Ancsin emelkedett, a kapus védett, de a magyar játékos kapott egyet a levegőben, megint áploni kell.

19. PERC: Elveszik a labdát a Koppenhágától, passzív játék után! Nagy a zaj a csarnokban, meg is érdemli a csapat.

17. PERC: Kőkemény a dán védekezés, de hiába. Az öt plusz egyes védekezés ellenére Sulc újra rátűzte, a labda Egéről kipattant, Buday ott volt, belőtte. Először vezet a Szeged! 12-11. Magnuss Anderson, a vendégek mestere időt kér. Sulc nevét azlért kiértettük az időkérés alatt mondottakból. 3-0-s szegedi roham, bravó!

17. PERC: SULC!!!!!!!!! 11-11 az állás, két Sulc-gól, máris jobb a kedve a szegedi csarnok szurkolóinak, a Szeged előtt eddig le a kalappal. Tatai jól véd, Hansen próbálkozását ütötte ki!

15. PERC: Ege áll a dánok kapujába Hvidt helyére. Egyenlítés helyett újra kettő a vendégek előnye, 9-11, Boldsen harmadik találata után.

A Bajnokok Ligája csoportmeccsei után az első négy jut a következő körbe.

14. PERC: BUDAY Dániel, remek szélső gól balról, miután Tatai védése után jöhetett az ellentámadás. Zubai kap egy sárgát, de a Szeged az egyenlítésért támadhat!

13. PERC: Remek a meccs, nem hagyja magát a Pick, sőt! Ancsin Gábor talál be, ezzel 8-10 az állás. A gólszerző viszont sajnos a következő támadást a kispadon tölti, ápolni kell.

10. PERC: Pradanovic úszik a levegőben, az első szélsőgól jobbról. Sigurdsson találatára volt ez válasz. Az Újszegedi Sportcsarnokban 3000-en drukkolnak a Szegednek.

9. PERC: Buday Dániel hetesből eredményes, 5-8! Tatai Péter a kapuba, védi is a 38 éves világklasszis Stefannson löketét. Gyors szegedi kontra, Ancsin talál be, máris csak 6-8!

8. PERC: Megint két indításgól, Hansen és Ekberg talál be. 4-8, Skaliczki mester időt kér. Az időkérés alatt elmondta, még egyetlen támadást sem játszott végig a Szeged, türelmesnek kell lenni, és lassítani kell a játékot a szakember szerint.

7. PERC: ZUBAI, remek gól a sérüléséből szintén felépülő, vagy legalábbis a meccset elvállaló válogatottól. A mérkőzésen egyébként ott van Csányi Sándor, az MLSZ elnöke is, aki a Pick-birodalom egyik tulajdonosa is.

6. PERC: Mikkel Hansen is megszerzi első gólját, ő jelenleg a szekértők szerint a világ talán legjobb játékosa (3-6).

6. PERC: Már hárommal vezet a világklasszis Koppenhága. Boldsen szerzi második találatát. Ancsin próbálkozását Hvidt lábbal védte. Vadkerti cseles góljánál azonban már ős is tehetetlen volt (3-5).

Czina József a Szeged hivatalos weboldalának így nyilatkozott a meccs előtt: “Komoly, és remek csapat lesz az ellenfelünk. Nagyon összeszedetten, és határozottan kell védekeznünk. Nyerni szeretnék, kellő önbizalmat meríthetünk a Montpellier legyőzéséből. Nagyon sok barátom eljön a meccsre, ők is kíváncsiak arra, hogy sikerül-e az újabb bravúr. A drukkerek eddig is remek hangulatot teremtettek, bízom benne, hogy most is csordultig telik az újszegedi sportcsarnok.”

4. PERC: Kétszer is leindították a Szegedet, így hiába szerzett gólt átlövésből a sérüléséből felépülő Ancsin, Ekberg és Sigurdsson is betalál MIkler kapujába, 2-4!

2. PERC: Hétméteres a Pick javára, Buday Dániel értékesíti is. 1-1, Hansen még egy sárgát is kapott. Azonnal javítja is hibáját, gólt szerez (1-2).

1. PERC: A vendégek kezdték a meccset. Czina már az első dán támadásnál besárgul, Boldsen pedig betalál (0-1).

Pillanatokon belül kezdődik a találkozó, elhangzott a BL himnusza, a szegedi közönség pedig már a dal közepette belekezdett nagy biztatásába. A meccset svájci játékvezetői kettős, Buache és Mayer vezeti.

Fantasztikus győzelmet aratott két héttel ezelőtt a Pick, amikor egy gólgazdag mérkőzésen megverte a világ egyik legerősebb és leggazdagabb csapatát, a francia Montpellier-t.

Ezzel még a továbbjutás is elérhető közelségbe került, ami azért bravúros, mert pokolian erős csoportba került a sorsolást követően Skaliczki László együttese.

A Szeged eddigi mérkőzései a csoportban
Pick Szeged – Kiel 26-38
Köbenhavn – Pick Szeged 36-24
Pick Szeged – Ademar León 31-35
Partizan Belgrád – Pick Szeged 23-29
Pick Szeged – Montpellier 38-35
A Szeged BL-kerete: Ancsin, Bajorhegyi, Beocanin, Buday, Czina, Fekete, Lékai, Mikler, Miklós, Nagy, Pribanic, Prodanovic, Sulc, Tatai, Törő, Tóth, Vadkerti, Velky, Zubai.

A vasárnapi ellenfél, a dán Köbenhavn a csoport vezető helyén áll, ráadásul hihetetlenül gazdag klub. A tulajdonos, aki korábban a Rhein Neckar Löwen első embere volt, gyémántkereskedő.

Ami a keretet illeti: jobbátlövő Stefanssont, a balszélső Sigurdssont és az irányító Gudjonssont épp a Löwentől szerezték meg, a már ott szolgálatot teljesítő negyedik izlandi, Atlasson mellé. Mind a négyen olimpiai ezüst és Európa bajnoki bronzérmesek. Stefansson BL-t is nyert még a Magdeburggal a Veszprém ellen, de a Ciudad Reallal is révbe ért a legrangosabb sorozatban.

A csapat további tagjai az Európa bajnok dánok sora: Kasper Hvidt, aki az említett EB-n csupán két percre ment le a pályáról, s a többi közt a Barcelonát is megjárta. Jörgensen a Pamplónából érkezett. Boldsen szinte mindenütt játszott ahol csak lehetett, például a Flensburgban és a Barcelonában. A két Toft Hansen René és Henrik mellett a keret tagja még egy 257-szeres norvég válogatott kapus Ege és egy olimpiai bronzérmes spanyol, Malmagro.

Szórja a gólokat Mikkel Hansen is, aki a Barcelonát hagyta ott a gyémántműves kérésére. Bombasztikus keret. De a Montpellier kerete is az volt, aztán mégis összejött a bravúr.

Bajnokok Ligája, a D csoport állása
1. Köbenhavn 8 pont
2. Kiel 7 pont
3. Ademar León 7 pont
4. Montpellier 6 pont
5. Pick Szeged 4 pont
6. Partizan Belgrád 0 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik