Sport

Nem bojkottálja a válogatottat a Fradi

Különféle garanciákat kért és kapott a Magyar Kézilabda Szövetségtől (MKSZ) a Ferencváros női csapata.

Az MKSZ hozzájárulásával a szövetségi kapitány, Karl Erik Böhn a múlt héten éppen a fővárosiak legnagyobb hazai riválisának, a Győrnek a vezetőedzője lett. Az FTC még a kinevezés előtt jelezte: elfogadhatatlannak tartaná, ha Böhn egyszerre lenne kapitány és a Győr edzője, s leszögezte, nem szeretne abba a helyzetbe kerülni, hogy mérlegelni kelljen, elengedi-e játékosait a válogatottba.

Jeney Zsolt Ákos szakosztályelnök kedden viszont bejelentette: az FTC-Rail Cargo Hungaria a válogatott érdekét előrébb valónak tartja a sajátjánál, és a kerethez tartozó játékosait továbbra is elengedi a nemzeti együttesbe.

Egyúttal jelezte: az MKSZ-től írásos garanciákat kapott, hogy 2012. május 31. után a felnőtt, a nyarat követően pedig a junior- és az ifjúsági válogatottak élén is kluboktól független, főállású kapitány dolgozik majd, ezen kívül bármely egyesület csak egyetlen csapatot indíthat az NB I-ben. Utóbbit azért tartja fontosnak az FTC, mert a női másodosztály nyugati csoportját jelenleg a győriek II. számú gárdája vezeti.


“Elnökségünk mérlegelte a kialakult helyzetet. A szövetség vezetői kérték, hogy először őket tájékoztassuk döntésünkről, és utána forduljunk a nyilvánossághoz. Ennek nyomán az MKSZ már hétfőn megküldte írásos válaszát. A felvetéseinkre pozitív választ kaptunk, és számunkra ez garancia, hogy nem folytatódnak a számunkra aggályos dolgok” –
mondta Jeney.

A távirati iroda kérdésére válaszolva azt mondta: neki az MKSZ azt írta, hogy a szövetség olyan szerződést köt a Győrrel és Böhnnel, ami alapján a norvég szakember 2012. május 31. után kizárólag a női válogatott élén dolgozik majd.

“Van erre egy szép magyar közmondás – fűzte hozzá. – Az ígéret szép szó, ha betartják…”

Kiemelte azt is, hogy a szerződéseknek szellemiségük is van, és ezeket is be kell tartani. “A többi klub véleményére is kíváncsiak vagyunk, éppen ezért rendkívüli ligaülést kezdeményeztünk” – tette hozzá Jeney.

Kelecsényi Ernő, az idén a Bajnokok Ligája megnyerésére törő győri klub elnöke – aki egyben a női liga vezetője is – a kinevezéssel kapcsolatban a múlt héten azt mondta: az MKSZ-szel történt egyeztetés alapján Böhn csak erre az idényre kapott megbízatást tőlük, és akkor is távozik, ha az ETO májusban BL-t nyer.

A nemzeti csapat játékosaira – mivel a gárda nem jutott ki a decemberi, brazíliai világbajnokságra – elvileg ebben az idényben csak tíz nap közös munka vár, s ebben már benne vannak az Eb-selejtezős mérkőzések is. Ezen a programon csak az változtathat, ha valami csoda folytán – a vb végeredményétől függően – a válogatott mégis kijutna a tavaszi olimpiai selejtezőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik