Sport

Olimpiai bajnokok a Sándor-palotában

Schmitt Pál köztársasági elnök meghívására kora este a Sándor-palotában került sor az Olimpiai Bajnokok Klubja újabb találkozójára.

A zsúfolásig megtelt Tükörteremben a legidősebb aranyérmesek, Köteles Erzsébet, Novák Ilonka, Buzánszky Jenő, valamint Szondy István mellett a fiatalok, Kovács Ágnes és Martinek János sem hiányoztak. Elfogadta a meghívást a sakkolimpián aranyérmes Polgár Judit és Cservenyák Tibor vízilabdázó, kutató professzor is, aki Zürichből érkezett haza a találkozó kedvéért.

Dömötör Zoltán, a klub elnöke köszönetet mondott a meghívásért és hangoztatta, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál “a legmagasabb közjogi méltósággá emelkedve, államfőként is épp olyan közvetlen, jó barát maradt, mint volt párbajtőrvívó korában. Ajtaja most is mindenki előtt nyitva áll éppúgy, mint amikor a Magyar Olimpiai Bizottságot vezette húsz éven át.”

Molnár Zoltán, a MOB főtitkára a londoni előkészületekről adott rövid tájékoztatást; elmondta, hogy 79 versenyző már megszerezte a részvétel jogát. Akadnak közöttük dobogós helyezésre, akár bajnoki cím megszerzésére is esélyes sportemberek – jelentette ki.

Ezt követően Riskó Géza, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sportfőszerkesztője jóvoltából hangulatos időutazás következett. A levetített film az 1952-es helsinki olimpia magyar sikereire emlékezett, s a versenyekről készített közvetítéseket az ötven évvel későbbi jubileum alkalmából, 2002-ben rendezett ünnepség felvételeivel mixelték.

A házigazda Schmitt Pál a klub idestova két évtizedes történetére pillantott vissza, kiemelve az alapító Lemhényi Dezső áldozatos, lehetetlent nem ismerő lelkes tevékenységét. Követendő példaként említette a szolidaritást, az összetartást, amit a bajnokok a hagyományok őrzése, az egymás segítése terén mutattak és mutatnak.

“A bajnokok közös akarata olyan erkölcsi erőt jelent, amivel akár hegyeket is képesek megmozdítani.” – mondta, majd idézte a világszerte ismert igazságot is, miszerint: “ahol akarat van, ott út is van”.

Schmitt Pál emlékeztetett arra, hogy köztársasági elnökként hármas célt tűzött maga elé: az egészséges életmód terjesztése, a fiatalok tanulásra való ösztönzése és a magyar nyelv védelme. Örömmel szögezte le, hogy a sportot a kormányzat stratégiai ágazatként kezeli és a fejlődés érdekében a Magyar Olimpiai Bizottság – az olasz CONI példáját követve – döntő szerephez jut a hazai sportéletben, s régi tervként, amelynek kidolgozásában maga is szerepet vállalt, megvalósul az egycsatornás finanszírozási rendszer.

“Az olimpikon örökké olimpikon marad” – mondta nagy tapssal fogadott beszéde végén a köztársasági elnök.

A találkozó befejezéseként a bajnokok aláírásukkal látták el azt a magyar zászlót, amelyet a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége jótékonysági árverésére ajánlottak fel, a csángó fiatalok magyar nyelvű oktatásának támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik