Sport

Elítélték a korábbi Tour-győztes kerekest

Floyd Landis egyéves, felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért megpróbálta feltörni egy francia doppinglabor számítógépes rendszerét.

Az amerikai kerékpáros 2006-ban nyerte meg a francia kerékpáros körversenyt, ám mivel megbukott a doppingvizsgálaton, megfosztották elsőségétől, így a spanyol Óscar Pereiro diadalmaskodott a Touron. Az eset mondhatni derékba törte a karrierjét, ugyanis miután letöltötte eltiltását, már nem tudott maradandót alkotni, majd 2011 januárjában a visszavonulását is bejelentette, mivel nem talált magának csapatot.

Csütörtökön folytatódott Floyd Landis vesszőfutása, ugyanis egy francia bíróság bűnösnek találta, amiért korábban megpróbált betörni a francia doppinglabor rendszerébe, amely abnormális mértékű tesztoszteronszintet állapított meg a szervezetében. A büntetés egyéves, felfüggesztett börtönbüntetés, ugyanez az ítélet született korábbi menedzsere, Arnie Baker esetében is. Kettejüknek összesen 75 ezer eurós pénzbírságot kell fizetniük a Chatenay-Malabryban található labornak.

A tengerentúli kerékpáros volt az első Tour-győztes, akit utólag fosztottak meg első helyétől. Azóta folyamatosan támadja a nemzetközi szövetséget, annak vezetőit és másokat – a többi közt Lance Armstrongot is -, de vádjait eddig nem tudta bizonyítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik