Sport

Valentino Rossi abbahagyhatja

Marco Simoncelli életét vesztette. 24 éves volt. De, hogyan hathat mindez a baleset másik két résztvevőjének pályafutására?

Mint beszámoltunk róla, a Moto GP királykategóriájában a 24 éves olasz versenyző vasárnap, a malajziai vb-futamon bukott, nem tudta uralni motorját, és a kanyarban mögötte érkező Colin Edwards és Valentino Rossi páros elé csúszott. Mindketten áthajtottak rajta. Simoncelli életéért 45 percen keresztül küzdöttek az orvosok, de hiába.


Fotó: Reuters

Faludi Viktóriát, a Városkapu Rendelő tanácsadó szakpszichológusát, krízis terapeutáját arról faggattuk, mit élhet át az a két versenyző, aki ütközött az olasz versenyzővel. Mit érezhet most Valentino Rossi kilencszeres világbajnok (MotoGP-ben hét, 250-ben egy, 125-ben egy), aki lényegében áthajtott legjobb barátján, a tehetetlenül sodródó Marco Simoncellin.

Faludi Viktória amondó, kettétörhetnek a pályafutások

– Van különbség sportpályán vagy az élet egyéb területén megélt trauma között?

Lényegét tekintve nincs. Az emberi fejben ugyanaz a folyamat játszódik le egy-egy azonos méretű trauma alkalmával a helyszíntől függetlenül.

– Mi játszódhatott le Colin Edwards és Valentino Rossi fejében az ütközés pillanatában és azt követően?

– Megeshet, akkora trauma éri az embert, hogy rögtön módosult tudatállapotba kerül. Előfordulhat, hogy a részletekre nem is emlékszik. Tekintettel arra, hogy a motorsport rendkívül balesetveszélyes, a versenyzők hozzászoktak a bukáshoz, így az átlagosnál nagyobb a stresszkezelő képességük. A két versenyző szinte biztosan józan maradt, felmérte a szituációt, annak veszélyességét, komolyságát, de vélhetően bíztak abban, hogy mint általában, úgy most is gyógyítható sérülésről lehet szó.


Fotó: AFP

– Érezhetnek bűntudatot, felelősséget?

– A halálhír hallatán egészen biztosan. Volt fizikai kontaktus Rossi, Edwards és Simoncelli között. Nehéz eldönteni, hogy mi okozta pontosan a halálos sérülést – maga az esés, vagy a két versenyzővel történő ütközés. Minden bizonnyal mindkét motoros fejében felmerül a kérdés: vajon én okoztam Simoncelli halálát? Ez így óriási teher.

– Miként lehet megbirkózni ezzel?

– Egészen biztos, mindkét versenyző mellé szakember kell.

 

– Edwards és Rossi mikor tudnak újra versenyezni?

– Minden gyászfolyamat lassú lefolyású. Általában 6-8 hét után csökken a fájdalom, de évszázadok alatt nem véletlenül alakult ki az egyéves gyász tartása. Kérdés persze, mekkora média- és társadalmi nyomás nehezedik a versenyzőkre. Ez esetükben kikerülhetetlen. A felfokozott és folyamatos médiaérdeklődés elnyújthatja a folyamatot és mélyítheti a sebet.


Fotó: AFP

– Az is előfordulhat, hogy például Rossi, aki többszörös világbajnok, átértékeli az életét és befejezi a pályafutását?

– A balesetveszélyes sportágakban jellemzően jóval fejlettebb a sportolók úgynevezett veszélymegküzdési stratégiája. Ennek ellenére a válaszom egyértelmű igen. Ilyen súlyos trauma esetén benne van a lehetőség. Lehet, hogy visszatér, de hogy nem ugyanaz az ember, kockázatvállalású versenyző lesz, az szinte biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik