Sport

Visszatér gyökereihez a rekordbajnok

A 13-szoros NFL-bajnok Green Bay Packers vasárnap az 1920-as éveket idéző szerelésben lép majd pályára a St. Louis Rams ellen.

A Sajtfejűek klubvezetése azért döntött a 82 éves mez mellett, mivel így szeretnének tisztelegni az első bajnoki cím megszerzése előtt, melynek éve a már említett 1929. Így vasárnap az eddig nyeretlen, négy vereséggel csoportjának utolsó helyén álló Rams ellen tengerészkék mezben – melynek elején egy sárga körben lesz látható a játékos száma -, barna sisakban – részben utalva a játék hőskorára, amikor bőr fejvédő volt az előírás – és bronzszínű nadrágban szerepel majd a Packers.

A tengerészkék színű felsőt nem véletlenül kezdték el hordani a játékosok az 1920-as években: Earl Lambeau, a klub alapítója a Notre Dame egyetem csapatában szerepelt, akik szintén kék-barna-bronz kombinációban játszottak. A váltás csak 1950-ben következett, ugyanis akkor váltott a csapat zöld-aranyra.

Nem teljesen új ez az összeállítás a Green Bay modern történelmében, ugyanis a tavalyi szezonban szintén ilyen felszerelésben futottak ki a gyepre Rodgersék: akkor a San Francisco 49ers volt az ellenfél, és 34-17-re nyertek a Sajtfejűek. Lehet véletlen, de a több mint 80 éves mez megtette a hatását, és a találkozó után két hónappal ismét bajnoki címet ünnepelhetettek Wisconsinban. Talán az összefüggés egyértelmű: idén már csak a Detroit Lions és a Green Bay Packers veretlen a ligában.

Az NFL 1929-es idénye
A liga 10. szezonjában mindössze 12 csapat szállt harcba, de a mostani klubok közül már akkor is az NFL-ben szerepelt a Green Bay Packers, a Chicago Bears, az Arizona Cardinals elődje (Chicago Cardinals), és a New York Giants.
Mivel nem volt rájátszás, így mindenki egyszer találkozott a többi klubbal, persze akinek nem volt lehetősége erre, az annyi mérkőzést játszott, amennyit tudott: az utolsó helyezett Dayton Triangles például csak hatot.
A szezon rangadóját a kilencedik játékhéten New Yorkban a Giants és a Packers játszotta: mindkét alakulat veretlenül vágott neki a bajnoki címet is befolyásoló találkozónak, de a lefújás után a Sajtfejűek ünnepelhettek, mivel 20-6-ra nyertek.
Négy fordulóval ezután bajnokot hirdettek az NFL-ben: a Green Bay ünnepelhetett, mivel nem volt vereségük a szezonban, míg a Bears az említett mérkőzésnek köszönhetően csak másodikként zárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik