Sport

A győri lányok a Real Madrid nyomában

A Győri Audi ETO női kézilabdacsapata 89 hazai bajnoki óta veretlen a magyar bajnokságban. Kinek sikerült hasonló sorozatot elérnie Európában?

A Győr kézilabdacsapata 2004. szeptember 26. óta nem kapott ki hazai bajnoki meccsen. Mindez 89 mérkőzést jelent, ez idő alatt a csapat Róth Kálmán és Konkoly Csaba edzővel egyaránt óriási sikereket ért el.

A két tréner keze alatt a csapat nyert hat bajnoki címet (két ezüst- és egy bronzérem mellett), hétszer nyert magyar kupát (plusz egyszer kikapott a döntőben), négy európai kupadöntőben szerepelt (két EHF, egy-egy BL/KEK).

2003 óta a Győr nem csupán Magyarország legjobb kézilabdacsapatává nőtte ki magát, de Európában is megmutatta, komolyan számolni kell a Görbicz-vezette csapattal.

Már csak 33 hazai bajnokit kell megnyernie ahhoz, hogy utolérje a Real Madrid labdarúgócsapatát.

Körülnéztünk az európai klubsportban (legalábbis a kézilabda és a labdarúgás tekintetében), kinek sikerült hasonló hazai mérleget elérnie.

A leghosszabb hazai veretlenségi sorozatok
Labdarúgás:
121 győztes meccs: A Real Madrid 1957 és 1965 között egyetlen hazai bajnoki mérkőzést sem vesztett el. Ez azóta is rekordnak számít. Ebben a csapatban játszott Puskás Ferenc, rúgott 179 meccsen 159 gólt, nyert 5 BEK trófeát, 7 bajnoki címet.
Ez az egyetlen olyan sorozat, amely jelenleg megelőzi a győri lányok parádés menetelését.
86 meccs: Miután Roman Abramovic elfoglalta a Chelsea FC elnöki székét, a csapat négyéves hazai veretlenségi sorozatot produkált. Ez volt tulajdonképpen a Mourinho-éra. Nem sok kellett volna, hogy a Győr rekordját elérjék, de a sorozatot a Liverpool 2008-ban megtörte, pedig az lehetett volna a 87. veretlen meccs.
Kézilabda:
19 meccs: A Barcelona, Nagy László csapata európai kupaporond egyik legerősebb együttese. Hazája bajnokságában mégsem tudott a Pálingerékhez hasonló mérleggel zárni, évente legalább egyszer kikapott.
49 meccs: A Ciudad Real (ma már Atletico Madrid) szintén a spanyol bajnokságban szerepel, a Barcelonához hasonlóan igen patinás klub. 49 mérkőzésen keresztül tartotta meg hazai veretlenségét.
14 meccs: A norvég Larvik női kézilabdacsapata 2008 óta veretlen hazai pályán, ám ez közel sem elég a Győr 2004 óta tartó, hétéves veretlenségi sorozatának megdöntéséhez.


A magyarok másik büszkesége

Ha a hazai bajnoki szereplést vesszük figyelembe, akkor hiba lenne elmenni a magyar kézilabdázás másik nagy ásza, az MKB Veszprém mellett.

Mocsai Lajos együttese a hazai férfi kézilabdázás egyeduralkodója négy éve. A 2006/07-es idényben a Szegedtől kapott ki a bajnoki döntőben, ám azóta nem akadt olyan magyar csapat, amely nyert volna Veszprémben. Ez 57 győztes mérkőzést jelent zsinórban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik