Sport

Varázsol-e még Nowitzki német mezben?

A német kosárlabda-válogatott vasárnap kiesett a litvániai Európa-bajnokság középdöntőjében, így Dirk Nowitzkiék biztosan nem lesznek ott az olimpián.

Egyszerű a képlet: a kontinensbajnokság első két helyezettje automatikusan megváltja a jegyét a 2012-es londoni játékokra, az utánuk következő négy pedig selejtezhet az olimpiáért. Németország vasárnap kikapott Litvániától, így egy ponttal lecsúszott a negyeddöntőről és a Londonról szőtt álmokról is .Rögvest a lefújást követően felvetődött a kérdés, mi lesz a sorsa Dirk Nowitzkinek?

A Dallas Maverickset idén bajnoki gyűrűig vezető pengés erőcsatár ugyanis már nem mai csirke, júniusban töltötte be a 33. életévét. „Nem tudom, hogy folytatom-e címeres mezben. Várok és megnézem mit hoz a jövő. A szurkolóink nagyszerűek, az elmúlt években rengeteg nagyszerű emberrel találkoztam és az újságírók is mindig kedvesek voltak hozzám. Sok kedves emléket köszönhetek a kosárlabdának” – mondta a házigazda elleni vereséget követően a würzburgi óriás, akinek nem ez volt a legjobb meccse a válogatottban: mezőnyben 17-ből csak négy jó dobása volt.

 

Nowitzki páratlan karriert tudhat magáénak, miután szülővárosából eljutott az NBA-be, a nehézkes kezdés után odáig jutott, hogy ő lett a Dallas franchise playere, vagyis a legértékesebb játékosa. Az alapszakaszban és a nagydöntőben is egyszer-egyszer MVP-nek választották, emellett tízszeres All-Star is. Még “oldalakat” lehetne teleírni Nowo tengerentúli pályafutásával, ám mi most visszatérnénk a nemzetközi porondon nyújtott teljesítményéhez.

Hazája színeiben sem kerülték el a kiugró teljesítmények, rendre a hátán cipelte a csapatot, nem véletlen, hogy 2002-ben a világbajnokságon, 2005-ben az Eb-n találták őt a legjobbnak a szakértők az egész mezőnyből. 1999-ben, majd két évre rá is csak úgy hintette a pontokat, ám egyik kontinenstornán sem sikerült az éremszerzés, nem úgy a 2002-es világbajnokságon, amikor bronzig vezette Németországot – ez pályafutása legnagyobb sikere címeres mezben. Azóta a gárda még egy Eb-ezüstöt tud felmutatni, illetve számtalan rosszabb eredményt, ám Nowitzkire még akkor sem lehetett panasz, ha épp nem nyújtott kiemelkedőt, mert mindig megpróbálta. Az olimpiai részvétel azonban még mindig nem jött össze, 2016-ban pedig már közel lesz a negyedik ikszhez.

Dirk Bauermann szerint ugyanakkor nem kell aggódnia a drukkereknek, ő úgy véli, hogy látjuk még a szőke óriást fekete-piros-sárga mezben.

„A zsigereimben érzem, hogy visszatér. Nem hinném, hogy végzett volna, még játszani fog Németországért. Nem jövőre, nem azt követően, de tudom, hogy fog. Ez az ő döntése, de ha engem kérdeznek csak ismételni tudom önmagamat: még nem végezte el a dolgát.”

Reméljük igaza lesz a szakembernek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik