Sport

Vajda éjszaka fut, Martinek és Kammerer bicajozik

Olimpikonok is részt vesznek a 16. Nyárbúcsúztató EDF Éjszakai Futáson a fővárosban, szombaton. Másnap kerékpáros napot tartanak.

A 16. EDF Éjszakai Futás szombaton este 9 órakor rajtol a budapesti Széchenyi István térről (az egykori Roosevelt térről). Az 5,6 kilométeres táv útvonala a többi közt a Lánchídon, az Alagútban és a Budai Vár alatt vezet.

Ott lesz az indulók között Vajda Attila kétszeres olimpiai bajnok kenus, vele együtt lefutja a távot Varga Tamás világ- és Európa-bajnok evezős. Részt vesz az EDF Éjszakai Futáson Pulai Imre kétszeres olimpiai bajnok kenus, aki a BSI (Budapest Sportiroda) főszervező partnerét, a Világjátékok Alapítványt képviseli az eseményen.

Vasárnap a BSI és a Sportaktív SE által szervezett 2. K&H olimpiai kerékpáros nap is olimpikonok részvételével zajlik. A városligeti 56-osok terén rendezendő  eseményen az újdonságnak számító sztárfutamon részt vesz Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai és világbajnok kajakozó, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Martinek János olimpiai bajnok öttusázó és Káté Gyula világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes ökölvívó is.

A szervezők amatőr és profi triálversenyeket is kiírtak, a szakágat a svájci vébén az elmúlt hétvégén 12. helyezéssel záró Hegedűs László fogja bemutatni. Látványosságot ígér a bringafoci-bemutató, melyet a sportág ismerője, Szitás Tamás kommentál.

A GoldSprinten, azaz egyhelyben történő görgős gyorsulási versenyen bárki kipróbálhatja, milyen gyors pedálfordulatra képes; a Track Stand esetében pedig, hogy mennyi ideig tud kerékpáron egy helyben állni, lábletétel és külső segítség nélkül. A Foot Down-ra, azaz kiszorítóra is lehet a helyszínen jelentkezni, az ügyességi verseny kis területen zajlik, ahol a versenyzők egymást szorítják ki; aki arra kényszerül, hogy letegye a lábát, kiesik. Lesz még ezek mellett csíkhúzási és – újdonságként – kerékpárszerelő verseny, illetve bringa-póló – kerékpárról ütőkkel kapura játszott labdajáték –; vagy akár ki lehet próbálni a spinninget és a krankinget, utóbbinak lényege a kézi hajtás.

A 2. K&H olimpiai kerékpáros napon úgynevezett budapesti túra is szerepel a programban. A szervezők a főváros kerékpárútjai mellett 15 regisztrációs ponton várják a városi tekerést népszerűsítő bringatúra résztvevőit; aki legalább két helyszínt érint, részt vehet az 56-osok terén történő játéksorsolásban.

A kerékpáros napról további részletek ITT olvashatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik