Sport

Hazánk 2013-ban siketlimpiát rendezne

Megpályázzuk a világjátékok megrendezését, jelentette be Gódor László, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének ügyvezető elnöke.

Az eseményt eredetileg a görögök bonyolították volna le, ám júliusban visszaléptek, így a Nemzetközi Siketsport Szövetség új pályázatot írt ki. A magyarok mellett még a törökök kandidálnak a 2013-as siketlimpiára. A döntést szeptember 14-én Rómában hozzák meg.

A budapesti siketlimpiát a tervek szerint 15 sportágban bonyolítanák le, az eseményre 3500 versenyző és közel 1500 sportvezető érkezése várható. A versenyek a Papp László Sportarénában, illetve az annak környékén található sportlétesítményekben, a Városligetben, valamint a Margitszigeten zajlanának.

Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikai helyettes államtitkára a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a sportot a kormány kiemelt ágazatként kezeli, ezért a siketlimpiai pályázathoz is minden szükséges anyagi és egyéb támogatást megad.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke egy évvel a londoni paralimpiai láng fellobbanása előtt arról beszélt, hogy két úszó, Sors Tamás és Vereczkei Zsolt már megszerezte a kvótát a jövő évi eseményre. Az elnök szerint összesen 35-40 magyar sportoló részvételére lehet számítani Londonban. Úszásban világranglista- helyezése alapján Tóth Tamás és Meilinger Csaba is közel áll ahhoz, hogy londoni utazónak lehessen őket tekinteni.

A sheffieldi vívó- Európa-bajnokság egyéni magyar aranyérmesei –– Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Osváth Richárd és Szekeres Pál –– is csak balszerencsés esetben csúszhatnak le a paralimpiai részvételről, akárcsak a női párbajtőr- és a férfi tőrcsapat tagjai.

Miután az enyhén értelmi fogyatékos versenyzők néhány sportágban visszatérhetnek a jövő évi londoni világeseményre, így a 2004-ben az athéni paralimpián győztes asztaliteniszezőnek, Pálos Péternek is jó esélye van a részvételre, majd az eredményes szereplésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik