Sport

Nem érdemel közutálatot az úszókirály

Az olimpiai és világbajnok brazil úszó, a Sanghajban 50 pillángón aranyérmes Cesar Cielo doppingvétlensége végleg bizonyosságot nyert.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság pénteken nyilvánosságra hozta, miért nem adott helyt a Nemzetközi Úszó Szövetség fellebbezésének a doppingvád alól felmentett brazil úszó ügyében.

Az 50 és 100 méteres gyorsúszás világ-, az 50 gyors olimpiai bajnokának szervezetében a vízhajtók közé tartozó furoszemidet találtak, de a brazil szövetség nem tiltotta el Cielót, aki szerint egy általa rendszeresen szedett táplálékkiegészítő volt a “bűnös”.

A FINA fellebezett, de a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pedig a vb úszóversenyenek rajtja előtt Cielo vb-indulása mellett foglalt állást. A doppingolás bélyegét magán viselő brazil hiába tett meg mindent a sikerért a medencében, a tapsot többször elnyomta a füttykoncert, a sírás határára sodorva a brazil sportolót.

Cielo sanghaji győzelme 50 méteres pillangóúszásban:

A CAS most nyilvánosságra hozta az okot is,a mely alapján nem volt igazuk azoknak, akik a brazil sprintert sumákoló doppingosnak vélték. Egy brazil gyógyszergyár állította elő azt a koffeinkapszulát, amit Cielo 2009 óta szedett orvosi javallat alapján. A gyártó elismerte, hogy a szívbetegek számárais gyártott készítmény újabban furoszemidet is tartalmazott.

A CAS szerint ez ilyesfajta készítményeknen van “általános kockázatuk”, de Cielo “megtette az elvárható óvintézkedéseket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik