Sport

Indulhat az olimpai bajnok Cielo az úszó-vb-n

Nincs akadálya annak, hogy az első számú brazil úszó, César Cielo indulhasson a sanghaji vb-n a nemzetközi Sportdöntőbíróság határozata nyomán.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság a pekingi olimpián 50 méteres gyorsúszásban aranyérmes versenyző esetében jóváhagyta a brazil szövetség által kirótt enyhe büntetést, vagyis a szimpla figyelmeztetést, amelyet azután kapott Cielo, hogy pozitív doppingmintát szolgáltatott egy májusi ellenőrző vizsgálaton.

A FINA szigorúbb büntetés végett fellebbezett, így került a CAS elé az eset, amelynek alkalmi testülete a vb színhelyén, Sanghajban döntött arról, hogy beéri a brazil szövetség “ejnye-bejnyéjével”, mert nem látja indokoltnak a súlyosbítást.

A 24 éves Cesar Cielo – aki az 50 és 100 méter gyors világcsúcstartója, és a 2009-es római világbajnokságon, majd tavaly Dubajba, a rövidpályás világbajnokságon is nyert mindkét sprinttávon – három társával egyetemben az országos bajnokságon bukott le vízhajtóval, jelesül furoszemiddel, ám nemzeti szövetsége meghallgatásán bizonyítani tudta, hogy egy általa korábban rendszeresen szedett táplálék-kiegészítő lehetett “szennyezett”.

A szervezet nemcsak az ő, hanem a kínai metropoliszban vasárnap kezdődő úszóversenyekre szintén benevezett Henrique Barbosa és Nicolas Dos Santos sanghaji indulását is engedélyezte, viszont a FINA kérését akceptálta, amikor negyedik társukat, Vinicius Wakedet – aki másodszor adott pozitív doppingmintát – egy évre eltiltotta a versenyzéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik