Sport

Hét bokszoló – hét érem?

Szerdán elutazott Kazahsztán fővárosába, Asztanába a magyar junior ökölvívó-válogatott. A pénteken kezdődő korosztályos világbajnokságon mind a hét fiatal érmet vár magától.

A junior korosztály manapság a 15-16 éveseket jelenti az amatőr ökölvívásban. Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke és Kovács László szövetségi kapitány egyaránt az utóbbi évek – évtizedek? – legtehetségesebb generációjának tartja a Keszthelyen elsöprő sikerrel szereplő társulatot.

Mielőtt a felvezetés kapcsán túlzott magabiztossággal vádolnánk az ifjú ökölvívókat, ne feledjük: három hete, Keszthelyen, az Eb-n két arany- és három bronzéremmel hoztak dicsőséget a hazának. Herczeg Norbert és Hámori Ádám Európa-bajnok lett, Bársony Bernárd, Sinkó Krisztián és Komor László a dobogó harmadik fokára állt fel, minden idők legjobb magyar szereplését biztosítva ebben a korosztályban.

Péntektől Asztanában lépnek szorítóba a keszthelyi „aranyfiúk”, négy időzónával keletre, a világbajnokságon. A nagy távolság miatt ezúttal távol maradnak az amerikai kontinens legjobbjai, ellenben az egykori szovjet tagköztársaságok bokszolói nagy számban szerepelnek, s ők garantálják a magas színvonalat. Meg a magyarok is, hiszen ők is az elitbe tartoznak. A hét fiatalember villámnyilatkozatából – a Liszt Ferenc reptérre menet – mindenesetre ez derül ki:

Villámnyilatkozatok a részvevőktől

Könnyű Richárd (50 kg): 
Egerben bokszolok, nagyon remélem, hogy a világbajnokságon dobogós leszek, és a maximumot fogom nyújtani.

Herczeg Norbert(54 kg):
Tizenhat éves, kecskeméti ökölvívó vagyok, és ugyanúgy bajnok szeretnék lenni, ahogy Keszthelyen is voltam.

Bársony Bernárd (57 kg):
Tizenöt éves vagyok, Zuglóból jöttem. A világbajnokságon a maximumot fogom nyújtani, és bízom benne, hogy ez elég lesz a dobogóhoz.

Sinkó Krisztián (63 kg):
A Vasas ökölvívója vagyok, és a dobogó legtetejére szeretnék felállni!

Csutak Dániel (70 kg):
A KSI-ben bokszolok, és érem nélkül nem szeretnék hazajönni.

Hámori Ádám (75 kg):
Tizenhat éves vagyok, Kőszegről jöttem, s szeretnék felállni a dobogóra a világbajnokságon.

Komor László (+80 kg):
Tizenöt éves vagyok, Hajdúhadházról, és az a célom, hogy dobogóra álljak a világbajnokságon.

Az alakulat Farkas József és Maczik Pál szövetségi edzők vezérletével kelt útra. Farkas – aki civilben büntetés-végrehajtási intézetben tiszt – afféle pedagógusként is tudja, hogyan kell beszélni a fiatalok nyelvén.

„Konkrét eredményre nem tippelnék, de az biztos, hogy a felkészülésünk ideje alatt az egész magyar ökölvívó-társadalom mellettünk volt, és ez nagyszerű dolog. Sokan érdeklődtek, sokan segítették a felkészülésünket – szülők, a szövetség különböző rendű, rangú emberei. Rengeteg programunk volt, stresszes programok – de ez pozitív stressz volt, nem kivett a gyerekekből, hanem hozzáadott a teljesítményükhöz. Ha az Eb-n mutatott teljesítményüket megismétlik, akkor nem lehet baj, de én hiszem és vallom, hogy a Keszthelyen látottakra rá tudnak tenni még egy lapáttal” – mondta a korosztályos kapitány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik