Sport

Póker – a tömegek szellemi sportja

Dobos Sándor
Dobos Sándor

újságíró. 2011. 07. 10. 11:22

A póker a 21. századra a világ legnépszerűbb kártyajátéka lett. Elterjedésében szerepet játszott, hogy viszonylag könnyen megtanulható és változatos játékról van szó.

Mivel a póker pénzben játszott stratégiai játék, képes hűen tükrözni a kor szellemét: az egyéni képességek érvényesítésének, a kitartó küzdelemnek, a helyzetértékelésnek és az improvizációnak igen nagy szerep jut az asztal mellett.

A pókert sokan egy olyan metajátéknak tartják, amelyben a hiányos információk értékelése és az egyes taktikai lépések leginkább az üzleti élet döntési mechanizmusaival állíthatóak párhuzamba. Az eredményeket hosszú távon ugyanis nem a szerencse befolyásolja, hanem az esélyek gondos mérlegelése, az egyes szituációkhoz való alkalmazkodás, valamint az, hogy a kínálkozó lépések közül mindig a lehető legoptimálisabbat tudjuk kiválasztani. A póker tanulható és tanítják is, ma már számtalan oldal foglalkozik a játékhoz szükséges stratégiával, segédeszközökkel és háttéranyaggal.

Ez persze nem zárja ki, hogy a pókert szerencsejátékként értelmezzék és így is játsszák. Azonban számtalan profi játékos bizonyította már, hogy a tudás, a képességek fejlesztése és a tanulás képes ellensúlyozni a játék szerencse faktorát. Az International Mind Sport Association talán éppen ezért vette fel tavaly a pókert a szellemi sportok közé. A hírek szerint a 2012-es londoni szellemi játékok olimpiáján a sakk, a go, a bridge és a dáma mellett a póker is helyet kaphat majd .

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A naked mole rat can be seen during a press preview of the Aquazoo at the Loebbecke Museum in Duesseldorf, Germany, 21 September 2017. The museum reopens on 22 September after a four year restoration phase. Photo: Ina Fassbender/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.