Sport

Futójátékok napja – japán és kanadai siker a vb-n

Az amerikaifutball-világbajnokság B-csoportja is bemutatkozott szombaton. Japán a házigazda osztrákokat, Kanada pedig a franciákat győzte le.

Pontengedékeny házigazdák

A kétszeres világbajnok Japán elsősorban futásainak és az osztrákok gyenge védekezésének köszönhetően tehetett meg egy lépést a továbbjutás felé. A 24-6-al végződő mérkőzésen a távol-keleti együttes 3 touchdownt és egy mezőnygólt szerzett, míg a házigazdák mindössze két mezőnygólig jutottak. A mérkőzés első negyede nem hozott pontot, a második viszont annál többet: 17-6 állt az eredményjelzőn a nagyszünet előtt.

A második játékrészhez fűződik a találkozó legszebb jelenete: a japán válogatott három pontos rúgást választott 7 yardra az osztrák célterülettől. Azonban a snap után nem rúgás, hanem fake fieldgoal következett, Yasuhiro Maruta futó pedig a rúgásra felkészülő, és középre tömörülő védők szúrós tekintete mellett futotta át az end zone vonalát. A második félidőben már csak egy hatpontos született, valamint utána egy jutalomrúgás, és mivel az is a Japán csapat pontjait növelte, így az amerikai válogatott mellett – a másik nagy esélyes – Japán is győzelemmel kezdte a tornát.

Franciaország kapitulált

Az esti mérkőzésen Kanada válogatottja a franciákkal mérte össze tudását. Mivel a két nemzeti együttes között komoly tudásbeli különbség van, ezért borítékolható volt a tengerentúliak győzelme. Ezt azonban nem így gondolta az európai alakulat, és erőfeszítéseiket siker koronázta: 10-7-re is vezettek a meccsen. Azonban ez az állás nem tartott sokáig, a juharlevelesek zsinórban 38 pontot (!) szereztek, a franciák viszont maradtak a korábban megszerzett 10-nél; így 45-10-re alakult a mérkőzés végeredménye.

A kanadaiak szinte minden próbálkozása ponttal zárult, így nem meglepő, hogy mindhárom irányítójukat csatasorba állították, akik éltek a lehetőséggel: Mike Faulds, Josh Sacobie és Donnie Marshall is touchdown passzt adott társaiknak. Sőt mi több, Mike Faulds két hatpontost is futott, az egyiket az 1 yardos vonalról, míg a másikat elképesztő módon 57 yardról teljesítette. A B-csoport élén így Japán és Kanada áll, s nem kockázatos kijelenteni, hogy két forduló után is ez lesz a végeredmény.

Amerikaifutball-világbajnokság 2011, B-csoport:
Ausztria-Japán 6-24 (0-0, 6-17, 0-0, 0-7)
Kanada-Franciaország 45-10 (7-7, 17-3, 7-0, 14-0)

 

A világbajnokság vasárnapi játéknapján ismét az A-csoport válogatottjai lépnek pályára: Mexikó Ausztráliával találkozik, míg a másik találkozón az Európa-bajnok Németország, és a világbajnok Egyesült Államok küzd majd a győzelemért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik