Sport

Paolo Rossi és Olaszország feltámadása (1982)

Az 1982-es labdarúgó-vb középdöntőjében a tornát nehézkesen kezdő olasz válogatott Brazíliával találkozott július 5-én. A barcelonai mérkőzés tétje az elődöntő volt.

A találkozó esélyesének a Zicóval, Falcaóval és Socratéssel felálló dél-amerikaiak számítottak, de a Conti, Tardelli és Rossi fémjelezte európaiakat nem lehetett leírni. A középdöntő első gólját a vb előtt totóbotrányba keveredett Juventus játékos, Paolo Rossi jegyezte az 5. pecben. Ez a találat megadta a találkozó alaphangját és az olaszok ezután beálltak védekezni a világ akkori legjobb támadó sora ellen.

A brazilok sorban vezették az akcióikat és Socratés révén hamar sikerült egyenlíteniük. Azonban ez mind kevésnek bizonyult, Rossi még kétszer vette be a brazilok kapuját és ezzel kiejtette a vb-ről “szambaország” legjobb labdarúgóit.

A dél-európaiak nagyon gyengén kezdték a világbajnokságot, nem tudták megverni Kamerunt, Perut és Lengyelországot sem. A középdöntőben azonban legyőzték a brazilok mellett a Maradonával felálló Argentínát. Ez akkora lendületet adott nekik, hogy meg sem álltak harmadik vb címükig.

Az elődöntőben megverték a lengyeleket Rossi két góljával, majd a döntőben az akuális Európa-bajnok NSZK válogatottját. Paolo Rossi a vb trófea mellett elhódította a gólkirályi címet és a torna legjobbjának is megválasztották 1982 nyarán.

1982-es labdarúgó-világbajnokság, középdöntő
Olaszország-Brazília 3-2 (2-1)
Gólszerző: Rossi (5., 25., 74.) illetve Socratés (12.), Falcao (68.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik