Sport

Hogy játsszuk a No Limit Texas Holdemet?

Az összes pókerváltozat közül a legnagyobb népszerűségnek a No Limit Texas Holdem örvend, alighanem világszerte ezt a variánst játsszák a legtöbben.

A játék menete egyszerű, szinte pillanatok alatt bárki elsajátíthatja. Egy asztalnál legalább ketten, legfeljebb tízen játszhatják. Nemzetközi eseményeken akár több ezren is nevezhetnek ugyanarra a versenyre, amelyek közvetítési jogáért ma már tévétársaságok vetélkednek.

A játék elején laphúzással döntik el, hogy kinél legyen az osztógomb, amely meghatározza a pozíciókat és a vaktétek helyét. Az osztógombtól balra ülő első játékos teszi be a kisvakot, a tőle balra ülő játékos pedig a nagyvakot. Az osztógomb minden leosztás után eggyel balra csúszik, így aki korábban kisvak volt, az lesz a gomb, és aki nagyvak, az most a kisvakot teszi be.

A lapok kiosztását követően a nagyvak utáni első játékos kezdi a licitálást: ha úgy ítéli, hogy a lapjai nem elég erősek, bedobhatja azokat (fold). A játékban maradás minimális feltétele a megadás (call), ekkor a nagyvakkal azonos értékű zsetont tesz be. Ha valaki azonnal szeretné elvinni a kasszát, hív (bet), minimum a nagyvak kétszeresével. Aki még ennél is erősebbnek gondolja a lapjait, az emel (raise) vagy visszaemel (reraise).

Ha legalább két játékos partiban marad az első licitkör végére, kiosztásra kerül az első három nyílt lap, amelyet flopnak neveznek. Újabb licitálás után, ahol ugyanezek a lehetőségekkel élhetnek a játékosok, következik a negyedik nyílt lap, a turn. A játékosok megint licitálhatnak, végül kikerül az ötödik nyílt lap, a river. Az utolsó licitkör után a játékosok terítenek (showdown), és a legerősebb kombináció viszi a licitálás során összegyűlt összeget, vagyis a kasszát (pot), majd új leosztás következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik