Sport

A lisztérzékeny világelső nyerő diétája

Alisztmentes diéta áll Djokovics bombaformája és wimbledoni diadala mögött? A szerb világelső egy éve speciális diétára fogta lisztérzékeny szervezetét.

Rafael Nadalt – Novak Djokovics előtt – még senki sem tudta legyőzni sorozatban öt alkalommal. A szerbnek ez élete első wimbledoni diadalával sikerült, és ebben szakmai okok mellett alighanem a gluténmentes diéta is közrejátszik.

Történt, hogy a 2010-es ausztrál nyílt bajnokságon, amikor „Nole” a francia Jo-Wilfred Tsongával játszott a negyeddöntőben – amit egyébként 7-6, 6-7, 1-6, 6-3, 6-1-re elbukott -, egyszer csak leküzdhetetlen hányinger tört rá, és a játékot megszakítva ki kellett rohannia a mosdóba. A verseny után Djokovics megvizsgáltatta magát, Igor Csetojevics szerb dietetikus pedig megállapította, hogy a rosszullét hátterében egy viszonylag ritka betegség, a lisztérzékenység (gluténszenzitív enteropathia) áll.

Djokovics szervezete nem bírja a glutént, ezért nem szabad tésztát, kenyeret, pizzát és hasonló, gabonafélék őrölt magjából készült élelmiszereket fogyasztani. Nos, ez súlyos csapás volt Djokovicsnak, a teniszező szüleinek ugyanis pizzeriája volt egy koszovói síparadicsomban, s természetesen a pizza volt „Nole” kedvenc tápláléka.

A tavalyi Australian Open után azonban – emberfeletti akaraterővel – törölte étrendjéből a pizzát és rokonait, és ennek mostanra meglett az eredménye. A jobbára tengeri halfélékből álló diéta – benne például a japánok kedvenc nyers halkészítményével, a sushival – megtette hatását, Djokovics három kilót fogyott, ugyanakkor tele van energiával, kondíciója már legalább olyan, ha nem jobb, mint a legendásan erős Nadalé.

Csetojevics a diétát akupunktúrás kezeléssel és egyéb hagyományos keleti gyógymódokkal kombinálta, minek következtében Djokovics előbb 43 mérkőzést nyert zsinórban – a nagy széria a Roland Garros elődöntőjében Roger Federer ellen szakadt meg -, jelenleg pedig 48/1-es mérleggel büszkélkedik a 2011-es naptári évben, ami azt jelenti, hogy mérkőzéseinek 98 százalékát megnyerte!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik