Sport

Végre: nyártól itt a társaságiadó-kedvezmény

Június 15-én léphet életbe a magyar sportot érintő társaságiadó-kedvezményről szóló törvény, amely a jövő héten kerül az Országgyűlés elé.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, befejeződtek az egyeztetések az Európai Bizottsággal, így a parlament elé kerülhet a törvényjavaslat, amelynek elfogadása esetén az adókedvezmény-rendszer a kormány számításai szerint nagyjából 20 milliárd forint pluszt jelent a magyar sportnak.

A fideszes politikus hozzátette: ennek köszönhetően várhatóan jelentősen nő a profi és az amatőr sportolók száma is Magyarországon. “Ilyen rendszer először Magyarországon léphet életbe, így kimondhatjuk, hogy az Európai Unió minket fog követni, és végre Magyarország ismét az élen jár valamiben” – fogalmazott Bánki.

A javaslat egyébként az öt látvány-csapatsportra – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, vízilabda – vonatkozik, és a fideszes politikus szerint emiatt a sportolók száma is növekedhet majd az országban. Az uniós testület egyébként még két pontban vitába áll a magyar kormánnyal:

“Az egyik ilyen terület a profi sportklubok tárgyi eszköz beruházásokra, illetve felújításokra fordítható forrásainak támogatása, a másik pedig a profi klubok által foglalkoztatott sportszakemberek és technikai személyzet bérének támogatása” – mondta Bánki, aki szerint két hónapon belül ebben is állást foglal a bizottság. “Az már az első egyeztetés alkalmával nyilvánvalóvá vált, hogy a profi sportolók fizetéséhez egyetlen forintot sem adhatunk, de ezt eredetileg is így gondoltuk.”

“Nyáron elkezdődhetnek azok a létesítmény-fejlesztési beruházások, amelyek sportszakmai célokat szolgálnak, és ezekhez 70 százalékban lehet igénybe venni a társaságiadó-kedvezményt, tehát csak 30 százalék önerőre lesz szükség” – fogalmazott Bánki, aki hozzátette, az utánpótlás-nevelési támogatás szakmai részének esetében 90 százalék adótámogatásból leírható lesz, mindössze 10 százalék önerőt kell majd ehhez biztosítani, a személyi jellegű kifizetések esetén 50 százalékot lehet majd adótámogatásból igénybe venni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik