Sport

Az olimpia a tét a vívó-világkupákon

A férfi kardozók és párbajtőrözők egy-egy versenyével a hétvégén kezdetét veszi a vívók olimpiai kvalifikációs időszaka.

Kardozóink Athénba utaztak, hogy jó eredményekkel visszaszerezzék igencsak megcsappant tekintélyüket és önbizalmukat. Az Akropolisz Kupáért 176 vívó küzd, köztük tíz magyar versenyző.

A 64-es táblára a világranglista helyezések alapján selejtező nélkül került fel Decsi Tamás, Szilágyi Áron és Iliasz Nikolasz, így ők az első nap nem léptek pástra. Lontay Balázs a selejtezőben öt győzelmet begyűjtve szintén felkerült a 64-es táblára. Nagy Pál, Nemcsik Zsolt, Nagy zsolt, Gál Csaba, Gémesi Bence és Gémesi Csanád kiesett.

A párbajtőrözők péntektől vasárnapig a németországi Heidenheimben versenyeznek. A szakág hagyományaihoz híven ezúttal is hatalmas mezőny jött össze, a nevezési listán 268 párbajtőröző neve olvasható. A magyar színeket kilencen képviselik. Boczkó Gábor és Imre Géza kiemelt, így ők szombaton kezdenek, Rédli András, Somfai Péter, Pádár Tamás, Budai Dániel, Hanzwikkel Márk, File Mátyás és Szényi Péter viszont már pénteken is vív.

A jövő évi játékokon a hat egyéni szám mellett női és férfi tőrben, valamint női párbajtőrben és férfi kardban rendeznek csapatversenyt.

Csapatban a részvételi lehetőség kiharcolásának legkönnyebb, legegyszerűbb módja az, ha az adott válogatott a megfelelő helyen végez az egyéves selejtezős periódusban, mert akkor három vívó részvétele automatikus egyéniben is. A csapatversenyek mezőnye a nemzetközi szövetség (FIE) ranglistája alapján alakul ki. Az első négy helyezett automatikus résztvevő, továbbá minden zónából (Európa, Ázsia, Amerika, Afrika) még egy-egy – a sorban következő legjobb – válogatott szerez jogot az indulásra.

Amennyiben nem jön össze egy csapat kvótaszerzése, akkor egyénileg kell ezt megpróbálni. Ahol nincs csapatverseny, ott a világranglistáról az első 12 helyezett, de országonként maximum két fő automatikusan olimpiai résztvevő. A többi helyet bonyolult szabályok alapján töltik fel.

A kvalifikációs időszak 2012. március 31-ig tart. A zónaversenyeket április 15. és május 5. között bonyolítják le jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik