Sport

70 éves Kiss László, az úszás Einsteinje

“„Most így hozta a versenynaptár, hogy nem leszek itthon a kerek évfordulómon, de szombaton a TF-en már megünnepeltek rendesen a hozzám közelállók, így egykori legkiválóbb tanítványaim, az olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes éppúgy, mint az olimpiai aranyéremről annak idején csupán egyetlen századdal lecsúszó világcsúcstartóm, Güttler Károly” -– mondta Kiss László a távirati irodának.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára ezen a találkozón egyébként az úszás Einsteinjének nevezte Kisst.„”Olyan ember ő, akinek a teljesítménye, pályafutása talán példa nélküli és páratlan, mindent tud az úszásról, a legeredményesebb női edző a világon” –- mondta.

Egerszegi Krisztina 1988-as olimpiai aranya, 200 méter hátúszás:

Kiss László a Testnevelési Főiskolán 1971-ben szerzett edzői oklevelet, 1983-tól mesteredzőként rendkívül eredményesnek bizonyult tanítványaival, akikkel összesen 107 érmet nyert olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon. Csak az elsőségeket tekintve 6 olimpiai, 3 világbajnoki és 18 Európa-bajnoki arany szerepel a gyűjteményben.

Kovács Ági 2000-es olimpiai aranya, 200 méter mellúszás:

2008 tavaszán a tekintélyes amerikai Time magazinban jelent meg róla méltató írás, amelynek szerzője Kiss Lászlót “az úszósport talán legötletesebb edzőjeként” aposztrofálta a tanítványainak technikai képzésében használt módszereket elemezve.

Kiss László nevét viseli a százhalombattai uszoda is. Most úgy tervezi, a 2012-es londoni olimpia végéig biztos kapitány marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik