Sport

Egyetért a MOB és a sportbizottság

Változtatásokat szeretne a sporttörvényben, illetve a jövő évi költségvetésben Borkai Zsolt.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke így az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságához fordult.

Borkai örömét fejezte ki, amiért a jövő évi költségvetés tervezetében a kormány stratégiai ágazatként kezeli a sportot, ám jelezte, hogy a MOB új, tervezett feladatköreinek nincs meg a törvényi háttere sem a költségvetésben, sem a sporttörvényben. Az egyeztetések elindultak ugyan, ám törvényi háttér nélkül maradna az eddigi, többcsatornás rendszer, így az elmúlt évekhez hasonlóan a különböző szervezetek csak májusban juthatnának pénzükhöz, márpedig arra januártól szükség van.

A MOB-elnök az egycsatornás rendszer szükségessége mellett szót emelt azért is, hogy a támogatásokat a jövőben differenciálják, s kiemelten kezeljék azokat, akik pont- vagy éremszerzésre esélyesek a londoni olimpián. A szövetségek támogatását is hasonlóképpen kell megváltoztatni.

A tervezett új rendszerrel kapcsolatban Borkai kiemelte, hogy a MOB a különböző köztestületekkel együttműködni szeretne, s nem az a célja, hogy az összes pénz a bizottságnál legyen, és uralkodjon más szervezeteken.

Bánki Erik bizottsági elnök elmondta, a jövő évi költségvetésben már nem tudják a módosításokat megtenni, így 2011-ben még a sportállamtitkársághoz kerül majd az állami pénz, de már januárban hozzájuthatnának a különböző szövetségek a nekik járó összegekhez.

Az olimpiai bajnok tornász – aki korábban testnevelő tanárként dolgozott – MOB-elnökként is maximálisan támogatja a mindennapos testnevelési óra bevezetését. A prevenció egyik legfontosabb formájának a mozgás megszerettetését nevezte, s magához az élsporthoz is elengedhetetlenül szükségesnek tartja a heti öt testnevelés órát.

A bizottság egyhangúlag támogatta Borkai elképzeléseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik