Sport

Schmitt javasolta, a NOB betiltotta a zászlót a dobogón

Jacques Rogge, a NOB elnöke és az ifi olimpia szervezőbizottsága elfogadta a magyar köztársasági elnök protokolláris ötleteit.

Ahogyan arról már beszámoltunk (ITT olvasható az erre vonatkozó hírünk), Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként (egykoron a protokollért felelős alelnök volt) az első alkalommal megrendezett ifjúsági olimpián javaslatot tett az eredményhirdetés koreográfiájára vonatkozóan.

A Magyar Köztársaság elnöke szerint túlzó nacionalizmusnak számít, ha egy versenyző magával viszi a dobogóra a nemzeti zászlót, ezért ezt a gyakorlatot be kell tiltani. Nos, csütörtökön kora délután már arról adott tájékoztatást az MTI, hogy Schmitt javaslatát elfogadták a helyszínen.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint a játékokon résztvevő csapatok vezetőit már értesítették is arról, hogy a versenyek eredményhirdetésekor a sportolók nem vihetnek magukkal személyes tárgyakat, feliratot, kabalafigurát és zászlót.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a győztesek és helyezettek nemzeti hovatartozása egyértelműen megállapítható, mert bemondják országuk nevét, tiszteletükre felvonják a nemzeti lobogót, elhangzik a nemzeti himnusz, valamint az egyenruhájukon is feltüntetik országuk címerét.

Schmitt szerint az ifjúsági ötkarikás esemény célja nem a nemzetek vetélkedése, hanem a világ fiataljainak nemes megméretése a sporton keresztül, és hogy mindemellett egymást tiszteletben tartva, barátságokat kötve, jobban megismerjék egymást.

A MOB volt elnöke egyébként megtiltaná a fiatalok pénzdíjazását is, szerinte tanulmányi ösztöndíjakkal kellene jutalmazni az érmes versenyzőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik