Sport

Drámai hokidöntő és kanadai siker

Az NHL egyik legnagyobb sztárja döntött

Vasárnap estére egyetlen sportesemény maradt a vancouveri téli olimpián: a férfi jégkorongtorna döntője, ahová a házigazda Kanada és némi meglepetésre az Amerikai Egyesült Államok fiatal csapata jutott.

Az első játékrész óriási irammal kezdődött sok-sok ütközéssel kezdődött, a tizedik percig azonban csak két lövés ment kapura mindkét oldalon. A vezetést végül Kanada szerezte meg, amikor az amerikai kapusról lepattanó korongot Toews kotorta a kapuba. A játékot inkább a kanadaiak irányították, ám több gól az első szünetig már nem esett.

A második harmadtól kezdve folyamatosan kiegyenlítődött a játék, és bár a 28. percben Perry 2-0-ra növelte Kanada előnyét, az amerikaiak folyamatosan belemelegedtek, és a 33. percben Kesler szépített.

Folyamatos és magas színvonalú játék folyt a jégen a vártnál sokkal kevesebb durvasággal – bármely hihetetlen, de a 30. perc után már nem is volt kiállítás a mérkőzésen. A két csapat szinte minden mutatóban azonosan állt, egyedül az eredményjelzőn állt 2-1 a hazaiaknak egészen addig, amíg már csak 24 másodperc volt hátra a meccsből.

Az Egyesült Államok válogatottja az utolsó percben egy játékmegszakítás után levitte a kapusát, és óriási tűzijátékba kezdett a kanadai kapu előtt, és végül a Pavelski lövése után lepattanó korongot Parise lőtte be.

A hosszabbításban már csak négy-négy játékos futott ki a jégre, és ahogy azt a jégkorongban megszokhattuk, a győzelemről hirtelen halál döntött. Nyolc perce játszottak már a csapatok, amikor Kanada talán legnagyobb sztárja, Sidney Crosby lecsapott egy lehetőségre, és könyörtelenül a kapu felső részébe vágta a korongot.

Kanadának ez a nyolcadik aranya az olimpiai jégkorong történetében, ám most először értek fel a csúcsra hazai pályán.

EREDMÉNY:
Vancouver 2010, férfi jégkorongtorna:
Kanada – USA hosszabbítás után 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, hh: 1-0)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik