Közélet

Paksi atomtitkokat lopott el a feltört kocsiból

paksi atomerőmű (Array)
paksi atomerőmű (Array)

Feltörték a Paksi Atomerőmű egyik vezetőjének kocsiját, az ellopott laptopon pedig ott voltak Paks II. tervei is.

A Blikk információi szerint az igazgató az autóban hagyta a laptopját és néhány adathordozót, amikor találkozóra ment a Belgrád rakpartra. Pár perc és már ott is volt egy tolvaj, feltörte a gépkocsit és elemelte a laptopot és az adathordozókat és elment.

A bulvárlap kormányközeli forrásokból úgy tudja, a készülő Paks II.-vel kapcsolatos tervek szerepeltek a laptopon. A paksi vezető azonnal feljelentést tett, de sem a számítógép, sem az elkövető nem került elő azóta. A lap úgy véli, a tolvaj nem a titkos dokumentumokra utazott, csak a könnyű préda volt a lényeg. A tervekkel meg úgysem tud mit kezdeni, azokat jelszóval védik.

„Ha titkos dokumentumokról van szó, akkor megvalósult a gondatlanságból elkövetett minősített adattal való visszaélés bűncselekménye. Ez pedig 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható” – szólalt meg a lapnak egy ügyvéd. Az ügyben a BRFK nyomoz, ők csak annyit mondtak, lopás bűntette miatt folyik az eljárás.

Azt azonban furcsállja a Blikk, hogy a kiemelt ügyek főosztálya jár el az ügyben. A Miniszterelnökség sajtóértesüléseket nem kívánt kommentálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik