Közélet

Gólyatábori erőszak: “Nyílt színi gruppen szex kezdődött”

Hallgatók, szakemberek, szülők, szomszédok és már régen végzett diákok küldtek beszámolókat a jogi biztoshoz.

Az oktatási jogok biztosa jelentést készített az elmúlt évek egyetemi gólyatáborairól, melyben szaftos részletek olvashatók olyan szituációkról, amikor a résztvevők közül többeket leitattak, meztelenségre vettek rá. Sőt, egy “viccesnek” szánt játék kedvéért még csoportosan szexeltek is. A jelentés annak a problémáját is felveti, hogy a résztvevők beleegyezése nélkül sok mindent filmre vesznek, lefényképeznek és a világhálón megosztják – írja a hvg.hu.

A tavalyi gólyatábori botrányok után 67 felsőoktatási intézmény bevonásával készített jelentést az elmúlt évek tapasztalatairól Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Tavaly összesen 45 intézményben rendeztek gólyatábort, ebből 36 intézményhez nem érkezett panasz az elmúlt évekből. Ahol viszont volt, ott apróságok miatt, mint a túl hangos zene vagy a tábor felszereltsége. Tényleges panaszról mindössze 5 intézmény számolt be, de ezek között csak az ELTE már nyilvánosságra került esetei az igazán kirívók.

Viszont számos panasz érkezett nevük elhallgatását kérő hallgatóktól, szakemberektől, szülőktől, szomszédoktól és már régen végzett diákoktól a jogi biztoshoz. Ők legalább 10 intézményt nevesítettek, ezekből válogat a jelentés is. A beszámolók alapján jól követhető, hogy a tömeg, a közösség miképp hat az egyén döntéseire bizonyos szituációkban.

Például lányoknak kellett meztelen fiúk testét csókolgatni, ezt pontozták a többiek, a maximális pontot egy olyan lány kapta, aki odáig merészkedett, hogy orálisan kényeztette a székre állított fiút. Ez egy játék volt, csoportok versenyeztek, és többen is megtették ugyanezt. Egy másik beszámoló azt írja, minden csapatból jelentkezni kellett egy fiúnak és négy lánynak, a fiúkra feltesznek egy-egy vérnyomásmérőt, és az a csapat nyer, ahol a lányoknak adott idő alatt a legmagasabbra sikerül felvinnie a fiú pulzusát/vérnyomását, ekkor az összes lány rögtön nekiállt levetkőzni, nyílt színi gruppen szex kezdődött, aki odafért, mobiltelefonnal videózott.

Aáry-Tamás Lajos leszögezi a jelentése végén, hogy nem célja a gólyatáborok beszüntetése, csak tükröt kíván tartani a felsőoktatás egésze elé (kormány, intézmények, HÖK-ök, hallgatók), hogy elmozdulás történjen.

Mint ismert, tavaly az ELTE tanítóképző kar fonyódligeti táborában megerőszakoltak egy lányt. Az ottani HÖK-elnököt, aki tudott az elkövető fotós előéletéről, az egyetem felfüggesztette. Ezután  több erőszakos esetre is fény derült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik