Közélet

Megúszhatja a kulcsi családirtó

Korábban két elmeorvos vizsgálta meg a gyilkost. Az egyik azt mondta beszámítható, a másik, hogy nem. Most elkészült a harmadik vélemény.

Súlyos, büntethetőséget kizáró mértékű elmebetegséget állapítottak meg a kulcsi családirtónál az orvos szakértők – értesült a hirado.hu. A férfi, aki két évvel ezelőtt négy családtagjával végzett, így megúszhatja az életfogytiglant. Gyógykezelése után, ami az ő esetében nem tarthat tovább húsz évnél, szabadlábra kerülhet.

A nyomozás idején két elmeorvos vizsgálta meg. Az egyik szerint büntethető, a másik szerint viszont nem. A jelentésekben lévő ellentmondások miatt a bíróság egy újabb szakértőt rendelt ki. A Híradó értesülései szerint a harmadik, perdöntő szakértői jelentés is büntethetőséget kizáró elmebetegséget állapított meg a kulcsi férfinél. Mivel a szakértői jelentés szerint tartani kell attól, hogy később is elkövet hasonló cselekményt, a férfit a bíróságnak fel kell mentenie a több emberen elkövetett emberölés vádja alól, egyúttal el kell rendelnie a kényszergyógykezelését. A kulcsi családirtó esetében a kényszergyógykezelés legfeljebb húsz évig tarthat.

Mint ismert, a kulcsi fiatal 2012. áprilisban támadt rá családtagjaira. Hidegvérrel, brutális módon ölt. A négyen haltak meg: az édesapja, a nagyszülei és a bátyja. A gyilkos édesanyját és lánytestvérét sem kímélte, ők életveszélyes sérülésekkel kerültek kórházba. A támadó megsebesítette nővére barátját is, aki azért ment a házhoz, hogy segítsen az áldozatokon. A fiatal nem egy időben végzett szeretteivel: először bátyját gyilkolta meg, hátulról leszúrta az udvaron álló félkész házikóban. Másnap nagyszülei következtek, nagyapja életét egy rugós, míg nagyanyjáét egy disznóölő késsel oltotta ki. A többiek a következő napra maradtak, áramot vezetett a kilincsekbe, így akart végezni velük. Terve nem jött be. Ezután nővérét szemelte ki, de a szülők közbeléptek. Anya és lánya túlélték a támadást, ám az apa nem, késsel, bozótvágóval rontott neki gyermeke. A fiatalt még aznap elfogták, földön, vízen és levegőben is kutattak utána. Egy mocsaras területen rejtőzött el, de rátaláltak, nem próbált ellenszegülni. Később azt mondta a nyomozóknak, gyilkos ösztön támadt benne, meggyűlölte mindannyiukat. Bűntudata nincs, semmit sem bánt meg. A fiatal családirtó előzetesét tavaly nyáron szüntették meg arra hivatkozva, hogy nem beszámíható. Jelenleg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kezelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik