Közélet

Gyilkos pókok miatt menekült el otthonról a család

A világ legveszélyesebb ízeltlábúi költöztek be a házukba egy fürt banánnal.

Egy angliai családnak el kellett hagynia az otthonát, mikor egy fürt banánból több száz, feltehetően brazíliai vándorpók, a világ leghalálosabb pókfajtája mászott elő. Jamie és Crystal Roberts Angliában, Staffordshireben, a sarki zöldségesnél vettek egy fürt banánt. Ugyan észrevették, a néhány apró fehér foltot a gyümölcsön, de ártalmatlan penészkezdeménynek gondolták őket.

A család valószínűleg az életét köszönheti a családfő pókiszonyának. A 31 éves Jamie-t nem hagyta nyugodni a finom hálószerű képződmény a banánokon. Másnap a konyhaablakban lévő gyümölcsöstálhoz ment, hogy a biztonság kedvéért közelebbről is megvizsgálja. Akkorra a hálószerű anyag megjelent az ablakon és függönyön is, a férfi apró ízelt lábakra lett figyelmes, és rájött, hogy amit penésznek hittek az valójában pókfészek. Rovarirtókat hívott, akik azt tanácsolták, hogy a család azonnal hagyja el házat, hiszen a trópusi országból érkezett gyümölcsön veszélyes ízeltlábúak is tanyázhatnak.

A család négy napot töltött hotelben, a rovarirtók huszonnégy óra alatt füstöltek ki minden apró élőlényt a házból, és további 72 órának kellett eltelnie, mire újra ember tehette be a lábát. Bár a banánon talált pókokat hivatalosan még nem azonosították be, úgy tűnik, hogy brazíliai vándorpókokról van szó – írja a Daily Mail.

De mi is az a brazíliai vándorpók és mennyire veszélyes? A Mirror összegyűjtött tíz tényt az állatról.

1.   Görög neve, a Phoneutria „gyilkos nőt” jelent, ezzel is utalva a pók halálos harapására.

2.    Azért hívják vándorpóknak, mert nem sző hálót, hanem járja a dzsungelt prédára várva. Éjszakai lény, nappal elrejtőzik. Emberekre olyankor támad, ha megzavarják az álmában.

3.    Bár a legmérgezőbb, de nem a legnagyobb pók. Széltében a lábaival együtt mintegy 12 cm.

4.    Amikor védik magukat, a hátsó lábaikra állnak.

5.    A Guiness Rekordok Könyve szerint a világ legmérgezőbb pókja. Van azonban ellenmérge, s ezért mostanában kevés halálos áldozatot szed.

6.    A friss statisztikák szerint 7000 megharapott emberből mindössze 10 hal meg (a brazil vándorpók csak a harapásai harmadában fecskendez mérget, és általában akkor is keveset.

7.    A méreg nagymértékű fájdalmat, légzési nehézségeket eredményez, megbénítja az izmokat, s ezért idővel fulladáshoz vezethet.

8.    A pók harapása férfiaknál szándékolatlan erekciót is okozhat, amely néha órákig tart. A tudósok ezért is tanulmányozzák a mérgét, remélve, hogy egy hatékony gyógyszert állíthatnak elő belőle, amely orvosolja a merevedési zavarokat.

9.    Nem ez volt az első eset, hogy a brazil vándorpók Európába jutott. 2005-ben egy angol pubtulajdonos, Matthew Stevens vált pókharapás áldozatává, mikor a banánrakományt pakolta ki. A gyors orvosi ellátásnak köszönhetően nem halt meg, de, ahogy elmondja, „most már tényleg fél a pókoktól”.

10. 2008-ban Kate Whitmore, egy kenti vegyesbolt 25 éves dolgozója szintén találkozott egy példánnyal, ugyancsak banánpakolás közben. „Általában nem félek a pókoktól” – mondta, de ez a valami nagy volt és félelmetes és rusnya szőrös lábai voltak”. Ebben az esetben a pók senkit nem harapott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik