Közélet

Ellátatlanság miatt halt meg a szemetesnél hagyott baba

A rendőrség továbbra is keresi az anyát.

Ellátatlanság okozta annak a csecsemőnek a halálát, akire szerda hajnalban szemeteskonténerek között találtak rá egy tatai lakótelepen – értesült a kemma.hu.  A babát egy mintás, színes takaróban vitték a szemetesekig, a holmit végül a kukába dobták. Időközben kiderült, a kislány élve született, körülbelül 3-4 nappal korábban.

Az ügyben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt folyik az eljárás, továbbra is ismeretlen tettes elle.. A rendőrök nagy erőkkel kutatnak az asszony után, akiről személyleírást is közöltek: egy 35 év körüli, körülbelül 170 centiméter magas, vállig érő világos színű hajú, normál testalkatú nőt keresnek, aki húzza a jobb lábát. Az asszony farmernadrágot, zöld színű felsőt, krémszínű kabátot viselt. Fülében fekete fülbevaló volt. Továbbra is kérik, aki bármit tud az esetről, tegyen bejelentést.

A tragédia után a tatai önkormányzat közölte, méltó módon gondoskodnak majd a kicsi temetéséről.

Megoldást jelentenek-e a babamentő inkubátorok?

Az országban 27 kórháznál találhatóak életmentő inkubátorok – anyák tehetik ide nem kívánt, újszülött babáikat. Évente 3-8 baba kerül így állami gondozásba (avagy nevelőszülőkhöz), miközben 30-40 csecsemőgyilkosságra derül fény. De akár 200-300 is lehet a tényleges szám – többségük sosem kerül a hírekbe, nem derül ki. Az EU tavaly anya- és gyerekellenesnek ítélte a babamentő inkubátorokat.

Ön szerint még több ilyen kis életmentő doboz kéne, vagy ez is sok, amennyi most van?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik