Közélet

Idősek tízezreiből lesz áldozat

Nyugdíjas (nyugdíjas)
Nyugdíjas (nyugdíjas)

Lopás trükkel vagy anélkül, zsebből vagy házból. Csalás és rablás, késsel, netán ököllel, sokszor kíméletlenül.

Egyre több és egyre szomorúbb – így lehetne jellemezni az idősek helyzetét „rendőroldalról”, miután a statisztikák egyértelműen azt mutatják, egyre több bűnöző választ magának célpontot ebből a korosztályból. A számok torokszorítóak, évente körülbelül 40-50 ezer szépkorú válik “prédává”, minden ötödik sértett közülük kerül ki – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság idősek napján közzétett összesítéséből.

A paletta széles: betörés, besurranás, zsebelés, trükközés, csalás vagy éppen rablás – a tettesek nem válogatnak. A rendőrség önvédelmi képzésekkel, tájékoztatókkal, előadásokkal és állandó felhívásokkal próbálkozik, van akihez az illetékes körzeti megbízott rendszeresen ellátogat, ám tudják, mindez kevés. Szerintük társadalmi összefogásra, nagyobb odafogyelésre van szükség.

A kor hátrányai

Népszámlálási adatok szerint ma Magyarországon minden 5. ember időskorúnak számít, vagyis betöltötte a 60. életévét. Az előrehaladott korban lévők életkori, fizikai, mentális sajátosságaikból, és a társadalomban betöltött szerepüknél fogva az átlagnál sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak. Egészségi állapotuk, sokszor magányos, elszigetelt életmódjuk és anyagi lehetőségeik miatt ugyanakkor kevésbé képesek védekezni.

Hiszékenyek és bíznak

A bűnözők gyakran építenek arra, hogy áldozataik segítőkészek és hiszékenyek. A gyanútlan lakók beengedik őket, gyakorlatilag tálcán kínálva ezzel pénzüket, ékszereiket, takarékbetétkönyveket. Teszik mindezt barátkozva és túlzott bizalommal. A tettes pedig dörzsöli a tenyerét.

Aki trükkökkel próbálkozik, rendszerint valamilyen szolgáltató munkatársának adja ki magát, beszerel vagy kiszerel, felmér, megnéz, feltérképez vagy aláírat,  vagy éppen csak fát árul, házal, alkalmi munkára jelentkezik, de nemrégiben olyan leleményes trükkösök is akadtak, akik rezsicsökkentés címén jutottak be egy idős párhoz. Akciójuk végül kudarcba fulladt.

Az „unokás” trükk is tarol, annak ellenére, hogy már rég szakálla nőtt. A szeretett gyermek bajba kerül, pénz kell neki,az összegért egy kedves barát megy el, leginkább most azonnal. Az idegen megjelenik, felmarkolja a bankókat és eltűnik. Ennyi az egész. Legutóbb éppen két napja osztotta meg egy lány a Facebookon, hogy ezzel a csellel próbálták nagymamáját megrövidíteni. A nevében telefonáltak, félmilliót akartak. A törékeny 90 éves nagyszülő oda is adta volna a pénzt, bár „csak” százezre volt.  Persze ennyivel is beérték. Az idős nő szerencsére nem egyedül élt, így akadt, aki „kapcsolt”. A 100 kilós, ijesztő ember ugyan bejutott a lakásba, de pechjére nem az asszony fogadta. A tettes az éjszakát már a rendőrségen töltötte.

És persze nem maradhatnak ki a nemlétező ajándékok: a rendőrség éppen hétfőn közölte, keresnek egy csalót, aki azzal szólított le egy idős nőt az utcán, hogy ajándékot hozott neki. Az asszony beült a férfi kocsijába, mert a meglepetést persze otthon illik odaadni. Ám mire a nő lakásához értek, a tettes már több tízezret kért a csomagkért. Az asszony fizetett, mint kiderült, néhány olcsó tányérért. A megyei rendőr-főkapitányság szerint a köpcös csaló többeket vert át így, ezért most további sértettek jelentkezését várják.

Vadállatok

Sajnos nem csak a tolvajok, a rablók is gyakran szemet vetnek az idősek értékeire. Némelyikük felfoghatatlanul brutális. Az év egyik legmegrázóbb bűnténye január elején történt Ózdon. Egy testvérpárra rontott rá otthonában két fiatal, egy vascsővel verték össze az idős embereket, akiket gyerekkoruk óta ismertek. Az idősebb férfi azonnal meghalt, öccsét pedig életveszélyes sérülésekkel kórházba juttatták. Tették mindezt alig kétezer forintot érő lomokért.

Néhány hete egy szabolcsi asszony értékeit is gátlástalan fiatalok próbálták megkaparintani. Mi több, egyikük – egy 19 éves fiú – meg akarta erőszakolni a 65 éves nőt. Eközben 13 éves társa nem zavartatta magát, igyekezett összeszedni a házban lévő értékeket. Szerencsére az áldozat fia hazaért, és bár menekülni kényszerült, a szomszédból sikerült rendőrt hívnia. Az asszony megsérült.

Így festett az asszony otthona a támadás után (police.hu)

Szintén az utóbbi idők legbrutálisabb esetei közé tartozik a szeptember 11-i, cibakházi tragédia. Egy 72 éves papot vert halálra egyik pártfogoltja, hogy megszerezze a kocsiját. A19 éves gyilkost napokkal később Budapesten fogták el.

A rendőrség hétfőn számolt be egy másik kíméletlen bűncselekményről, pontosabban az ügy részleteiről. A nyomozást ugyanis most fejezték be. A 85 éves idős nőt januárban ölte meg két fiatal Nagykónyiban, pár ékszerért és néhány ezer forintért. Összeverték, majd magára hagyták jajgató áldozatukat, aki pár órán belül meghalt. A szakértő csaknem ötven sérülést talált a testén.

Ez csak néhány eset az elmúlt időszak rémtettei közül.

Nyár óta nagyobb a szigor

Az új Btk. június elsejétől minősített esetként aposztrofálja az idős emberek sérelmére elkövetett bűncselekményeket. Emberölés, testi sértés, rablás, kifosztás, sikkasztás és csalás – ha az áldozat a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva képtelen, a bűnöző csak tetézi a bajt, amibe belemászott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik