Sport

19 milliárdot ér a Pingvineknek az orosz sztár

jevgenyij malkin (jevgenyij malkin, )
jevgenyij malkin (jevgenyij malkin, )

A világ egyik legjobb jégkorongosa évente 9,5 millió dollárt kap, plusz nyolc évre írt alá.

Jevgenyij Malkin nyolc idényre összesen 76 millió dollárért hosszabbított az észak-amerikai profiligában (NHL) érdekelt Pittsburgh Penguins csapatával. A 26 éves orosz csatár új szerződése 2014-től érvényes, a játékos a következő szezonban “csak” 8,7 millióval gazdagodik. Így a kilenc év alatt összesen 88,7 millió dollárt (csaknem 19 milliárd forint) kap majd csapatától.

A Malkinban vetett bizalmat az sem ingatta meg,hogy a Pittsburgh-öt söpréssel ütötte el a döntőbe jutástól a Boston Bruins, azaz a Pingvinek egy meccset sem nyertek a négy győzelemig tartó párharc során. Az orosz csatár a keleti döntő négy mérkőzésén egy gólt sem tudott lőni, ahogy a csapatkapitány Sidney Crosby sem.


Fotó: AFP

Malkint 2007-ben az év újoncának választották az NHL-ben, 2009-ben Stanley Kupát nyert a Pingvinekkel, és abban az évben ő volt a rájátszás legértékesebb játékosa. Tavaly és 2009-ben is pontkirály lett, és összesen négyszer lépett fel All Star-gálán. Tengerentúli évei alatt az alapszakaszban 458 mérkőzésen 560 pontot (217 gól, 343 gólpassz), playoffban 83 találkozón 97 pontot (36, 61) gyűjtött.

Hazája válogatottjával tavaly világbajnok lett. Idén nem vett részt a svéd-finn közös rendezésű tornán. Talán ez volt az egyik oka a szbornaja – elvárásokhoz képest – kifejezetten harmatos teljesítményének. Az oroszok a legjobb négy közé jutásért vívott harcban megalázó vereséget szenvedtek a kiválóan játszó amerikai válogatottól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik