Tudomány

Szombathelynyi embert fuvaroznának a Marsra

mars (mars)
mars (mars)

A 80 ezer fős kolóniát 10 alapító hozná létre, akik jobb híján vegetáriánusok lesznek.

Terveztek már a vörös bolygóra kolóniát baktériummal és valóságshow-val is, azonban Elon Musk az első, akit a magunk részéről komolyan tudunk venni. Elon ugyanis nemcsak PayPal és a Tesla Motors társalapítója, hanem annak a SpaceX-nek is, amely szolgálatait manapság a NASA is igénybe veszi.

A 41 éves milliárdos a Királyi Légügyi Társaság előtt beszélt terveiről Londonban. Elmondása szerint az a legfontosabb, hogy a “jegyárak” elég alacsonyak legyenek ahhoz, hogy a fejlett országok átlagos keresetű polgárai úgy a 40-es éveik táján meg tudják venni. (Amennyiben jól szűrtük le szavaiból, úgy félmillió dollárra, vagyis majdnem 110 millió forintra gondol.)

Az első tíz telepest olyan gépek kísérnék a Marsra, melyekkel oxigént, metánt és a növénytermesztéshez szükséges műtrágyát tudnák létrehozni, illetve olyan építőanyagok, melyekkel nemcsak saját lakhatásukat kellene megoldaniuk, hanem a növénytermesztéshez szintén szükséges üvegkupolákat, melyeken belül a földihez hasonló légkör uralkodna.

Mindehhez persze nemcsak vállalkozó kedv és tőke, hanem kormányzati beruházás is kellene. “Ez igaz volt az angol kolóniákra is; jelentős kiadások kellettek az induláshoz.” Azonban a feltételek megléte esetén a 80 ezer fős kolóniához elég lenne, ha minden százezredik ember vállalkozna, hiszen – Musk szerint – addigra már nyolcmilliárdan leszünk a Földön.

Ti mennétek vagy maradnátok, ha lenne félmillió dollárotok?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik